Het bestuur van Zonnebloem afdeling Hengelo/Keijenborg: Truus van de Weer, Thea Giesen,  Ria Baakman, Gerda Masselink en Geraldo Nijenhuijs. Foto: Liesbeth Spaansen
Het bestuur van Zonnebloem afdeling Hengelo/Keijenborg: Truus van de Weer, Thea Giesen,  Ria Baakman, Gerda Masselink en Geraldo Nijenhuijs. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Zonnebloem viert 25-jarig jubileum met gezellig samenzijn

HENGELO – De Zonnebloem afdeling Hengelo/Keijenborg bestaat op 17 december 25 jaar. Zij viert dit jubileum op zaterdagmiddag 12 december bij Ons Huis met een gezellige middag voor 120 gasten. Het feestprogramma start vanaf 13.30 uur.

Door Liesbeth Spaansen

Nationale Vereniging De Zonnebloem is een landelijke organisatie die is opgericht in 1964 als voortzetting van de Stichting de Zonnebloem, welke is opgericht in 1949. Mensen met een lichamelijke beperking door ziekte, leeftijd of handicap vanaf 18 jaar behoren tot de doelgroep van De Zonnebloem. Het gaat dan vooral om mensen die vaak aan huis gebonden zijn en weinig sociale contacten hebben. De vereniging hield en houdt zich onder andere bezig met het regelmatig bezoeken van deze mensen, als dit op prijs wordt gesteld en zij hiervan op de hoogte wordt gebracht.

Verder werden en worden ook nu nog gasten, indien zij wensen, geholpen met inschrijving voor landelijke en regionale Zonnebloemvakanties. De afdeling Hengelo was de 440ste landelijke afdeling, die op 17 december 1990 werd opgericht en toen twaalf vrijwilligers telde. De eerste voorzitter was Willemien Hoebink. In 2006 voegde de afdeling Keijenborg zich bij Hengelo omdat Keijenborg in die tijd te weinig vrijwilligers had om te kunnen voortbestaan.

"We hebben besloten om geen receptie te geven," laat voorzitter Ria Baakman direct al weten. "We willen dat geld steken in onze doelgroep. We hebben Cabaretgroep Boeb'n uit Zutphen-Warnsveld uitgenodigd en de toegang is gratis." De middag wordt mede mogelijk gemaakt door een gift uit het Groene Kruis fonds en er zal een bus komen te staan waar mensen een vrije gift in kunnen doen.

Het bestuur van de Zonnebloem afdeling Hengelo/Keijenborg bestaat uit Ria Baakman, Truus van de Weer, Geraldo Nijenhuijs, Thea Giesen en Gerda Masselink. Het is een leuke groep bij elkaar. "Ook als er wat is, wordt gelijk een oplossing bedacht."

De jubilerende afdeling heeft 38 vrijwilligers, waarvan er tijdens de feestmiddag zes worden gehuldigd voor 25 en 10 jaar lidmaatschap. De wens is om ondersteuning te krijgen van jongere mensen. "Dat zou eigenlijk wel fijn zijn," vindt Truus van de Weer: "De Zonnebloem wordt neergezet voor ouderen, maar eigenlijk is de Zonnebloem voor iedereen, ook voor jongeren."

Activiteiten die door de Zonnebloem afdeling Hengelo/Keijenborg worden georganiseerd zijn onder andere het Rondje Bronckhorst in het voorjaar en najaar en een bezoek aan Intratuin rond Kerst. Daarnaast leggen de vrijwilligers huisbezoeken af en er zijn maandelijks verschillende kleine activiteiten, zoals een picknick in het park. "Ook verrassen we tijdens de Nationale Ziekendag veel mensen met een presentje," zegt Thea Giesen.

Vele gasten maken gebruik van de diensten van de Zonnebloem. "Het zijn mensen met een lichamelijke beperking, die behoefte hebben aan contact, een uitje of een leuke middag. Daar is de Zonnebloem eigenlijk voor bedoeld," vertelt Geraldo Nijenhuijs. "Die zijn een beetje afhankelijk van een rollator of een rolstoel of hebben zelf weinig contacten."

Gerda Masselink vult aan: "De Zonnebloem heeft leden die donateur zijn van de landelijke Vereniging De Zonnebloem en zij betalen daarvoor. De afdelingen, zoals ook Hengelo/Keijenborg, krijgen daar een klein bedrag van mee om activiteiten te betalen. Maar je hoeft geen donateur te zijn om ergens aan mee te doen bij een afdeling. Iedereen is welkom."

Een dagje naar het Openlucht Museum of de dierentuin staan nog op het verlanglijstje. "Gezocht wordt naar grote bedrijven die in plaats van het eigen bedrijfsuitje zo'n activiteit gaan organiseren voor gasten van de Zonnebloem. Die gaan ze ondersteunen, uiteraard met hulp van onze vrijwilligers," vertelt Ria Baakman over 'het andere bedrijfsuitje', waarbij collega's zich samen inzetten als vrijwilliger voor een dag. "Het bedrijf betaalt dan ook de kosten, een sponsoring zeg maar. Dat zou hartstikke mooi zijn!"

Inwoners van Hengelo en Keijenborg zijn uitgenodigd zich aan te melden voor de feestmiddag. "Er is plaats voor zo'n 120 gasten," weet Geraldo. Voor de feestmiddag van de Zonnebloem op 12 december is opgave verplicht! Dit kan bij Gerda Masselink, telefoon 462996 of Thea Giesen, telefoon 441201. Aangemelde gasten ontvangen een entreekaart.


www.zonnebloem.nl