Er wordt volop geoefend in de kapel van GGNet in Warnsveld. Foto: PR
Er wordt volop geoefend in de kapel van GGNet in Warnsveld. Foto: PR

Festival of Lessons and Carols

WICHMOND - Op 20 december om 17.00 uur komt in de kerk van de Protestantse gemeente van Wichmond een oude traditie tot leven; een Festival of Lessons and Carols.

De prachtige kersttraditie van het Festival of Lessons and Carols is overgewaaid uit Engeland, het land van de koren en de koormuziek. Kerstliederen (carols) worden afgewisseld met korte teksten (lessons) en zo tot een sfeervol geheel gesmeed. De carols worden voor een deel door het koor meerstemmig uitgevoerd, maar ook de gemeente en het publiek worden van harte uitgenodigd om mee te zingen. Het festival is van oorsprong een dienst waarin de geboorte van Christus wordt gevierd in de aanloop naar Kerstmis. Lezingen worden verzorgd door leden van de protestantse gemeente Wichmond.
De meerstemmige zang komt voor rekening van een projectkoor dat geleid wordt door Joop van Goozen. Ter voorbereiding wordt op dit moment intensief geoefend in de kapel van GGNet in Warnsveld. Het koor is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en voor een groot deel afkomstig uit Zelhem en omstreken.

Het koor bestaat uit circa twintig enthousiaste zangers die het fijn vinden met elkaar mooie liederen te zingen. Zij worden in het festival bijgestaan door sopraan Marieke Willemse en Michiel van der Horst bespeelt het orgel. Dirigent Joop van Goozen uit Brummen heeft zijn sporen verdiend als cantor en organist op verschillende plaatsen in Nederland. Hij is in orgelconcerten ook in onze regio regelmatig te beluisteren, geeft les op piano, orgel en klavecimbel en dirigeert daarnaast enkele grotere en kleinere koren in Nederland. Als voorganger treedt in deze dienst op Ds. Co Boon uit Zelhem, die zelf als tenor in het koor meezingt. Het Festival in de kerk aan de Dorpsstraat 16 te Wichmond begint om 17.00 uur. Om al een beetje in kerstsfeer te komen kunt u als toehoorder na afloop met het koor onder een glaasje glühwein napraten.
Ter bestrijding van de kosten is er een collecte bij de uitgang. U bent van harte welkom in deze feestelijke dienst.


Harfsense cantorij zingt in Kranenburg

Koor zingt tussen tentoonstelling kerstgroepen

KRANENBURG - Op zaterdag 12 december gaat de cantorij van de PKN Harfsen zingen in het Heiligenbeeldenmuseum in de Paduakerk te Kranenburg bij Vorden.

Het groepje zangers zal daar van 13.30 tot 16.30 uur advent- en kerstliederen ten gehore brengen, terwijl bezoekers van het museum al wandelend de expositie van kerststallen en -groepen kunnen bekijken. "Ons groepje is niet groot en men moet het dus niet als een uitvoering zien of zo hoor," vertelt Broer de Boer, die de negen amateurzangers zal begeleiden op het orgel. "Zingen maakt ons in elk geval vrolijk in de donkere dagen. En wat is er dan passender om dat in Kranenburg te doen? Want daar is dan namelijk de tentoonstelling van kerststallen." Dit jaar toont het museum een nieuwe kerstgroepententoonstelling, waarvan nagenoeg alle groepen nooit eerder zijn vertoond. Dit jaar zijn de mooiste groepen van Wim Vellinga en zijn vrouw Nelly Geerlings uit Heemstede te zien en veel groepen uit de nalatenschap van Riet Koot. Deze zijn afgestaan door de Stichting tot behoud van erfgoed rond Kerst – Nederland. In totaal zijn er 300 groepen opgesteld.
Bijzonder dit jaar is de opstelling van de kerstgroep van de familie Jacobsen, oorspronkelijk afkomstig uit de kerk van Rekken. Via Doesburg, Amsterdam, Nieuw Zeeland en Schotland kreeg deze onlangs geheel gerestaureerde groep een plaats in Kranenburg. Tijdens de tentoonstelling wordt er een klankbeeld over Driekoningen vertoond.

De tentoonstelling in Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is vanaf 6 december iedere dag geopend tot en met zondag 10 januari van 11.00 tot 17.00 uur, behalve eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De entree bedraagt 4 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis toegang.


Kerstprogramma Live@Ideaal

ZELHEM - Het team van Live@Ideaal verzorgt op woensdag 16 december een sfeervolle kerstspecial vanuit de Lambertikerk. Optredende artiesten zijn het Winterswijkse koor 'Jazzy Women', het duo 'Pure' en het duo 'Wendy & Rita'. Liedjeszanger en verhalenverteller Frans van Gorkum zal een kerstverhaal vertellen. U kunt deze kerstspecial live meemaken of beluisteren via de frequenties van Radio Ideaal. Uiteraard is de entree gratis. De aanvang is 20.00 uur. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond is er een succesvolle samenwerking ontstaan tussen de zangeressen Rita en Wendy. Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Rita heeft een klassieke piano- en zangopleiding gehad en zong in koren. Ze begeleidde veel klassieke zangers, maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons.

Sfeervolle kerstspecial Lambertikerk

Jazzy Women is een vocalgroep uit Winterswijk met 25 enthousiaste vrouwen. Het repertoire varieert van jazz, swing en pop tot a capella nummers. Voor deze speciale gelegenheid gegoten in een kerstsfeer. Het koor staat onder leiding van Tom Grondman en wordt op piano begeleid door Gerben Kruisselbrink. Pure speelt op een overtuigende en eigen wijze covers uit vrijwel elk genre in een akoestische setting. Elk evenement is geschikt. Van bruiloft tot verjaardagsfeest, van diner tot een speciale ceremonie.

Rita & Wendy treden op in de Kerstuitzending van Live@Ideaal. Foto: PR