Wereldlichtjesdag in Steenderen. Foto:PR
Wereldlichtjesdag in Steenderen. Foto:PR

Het licht ging uit op WereldLichtjesdag

STEENDEREN - Op zondagavond 13 december was tegen 19.00 uur alles gereed voor de viering van Wereldlichtjesdag. Het kerkhof van de katholieke begraafplaats werd verlicht door drie grote bouwlampen. Langs het pad naar het kerkhof stonden een paar honderd glazen potjes met brandende waxinelichtjes. De lampjes op de muziekstandaards van de leden van de harmonie van Muziekvereniging Nieuw Leven brandden, kortom: er was een zee van licht.

De mensen die gekomen waren om hun overleden kind te gedenken hadden de naam van hun kind op een steen geschreven en op een tafel gelegd.
De viering kon beginnen. Plotseling viel alle elektrische licht uit en brandden alleen nog de kaarsjes en de muzieklampjes. De mensen stonden bijna in het donker, maar iedereen wachtte rustig af. De muziek begon het openingsstuk, 'Pastorale' van Jan de Haan, te spelen. Toen de laatste noot klonk, ging het licht weer aan: wat een bijzonder moment!

Gerrie Vos-Hiddink en Maria Schotman-Harmsen, beiden ritueelbegeleiders, gingen de mensen voor in de viering met aandacht voor alle overleden kinderen, lang of kort geleden, jong of oud. Hun namen werden genoemd, de mensen zetten kaarsjes rond de stenen met namen, zodat deze in een cirkel van licht lagen.
Anja den Bakker, van Duo Buitengewoon, muzikaal begeleid door Eelco Schuijl, zong het speciale Wereldlichtjesdaglied: 'Precious child': Waardevol, Kostbaar kind. Een prachtig lied dat met passie gezongen werd! De gedichten: 'Op een steen' en 'Wereldlichtjesdag', beiden van Marinus van den Berg, werden voorgedragen. Tussendoor en aan het einde speelde de harmonie van Nieuw Leven nog drie toepasselijke muziekstukken.

Nadat de aanwezigen uitgenodigd waren hun steen te pakken en te verwarmen in hun handen, ging men naar het Kerspel om na te praten bij een kopje koffie, thee of chocolademelk. Het was een intens samenzijn, dat mede door het mooie, rustige weer en de hulp van vele vrijwillige handen tot stand kwam en geslaagd verliep.