Bas Klein Haneveld Nederlands Kampioen Enduro. Foto:Henk Teerink
Bas Klein Haneveld Nederlands Kampioen Enduro. Foto:Henk Teerink

Nederlands kampioen Enduro: Klein Haneveld

HENGELO - Afgelopen weekend werd in het Brabantse Veldhoven de ONK Enduro kampioensrit gereden. Deze wedstrijd ging over twee dagen maar men kon punten voor het kampioenschap per dag halen. Op zaterdag was de rit goed te doen maar op zondag was het anders. Nadat het bijna de hele nacht had geregend was de baan spekglad, modderig en bijna onmogelijk om fatsoenlijk te kunnen rijden op sommige gedeeltes.

Lucas Dolfing won dit seizoen negen wedstrijden in de E1 categorie en werd ondanks het uitvallen van de laatste dag kampioen in de E1. Mark Wassink de WPM KTM team rijder was de snelste man in de klasse E3. Hij won beide dagen voor zijn maatje Hans Vogels die twee keer tweede werd. Vogels behaalde daarmee na tien wedstrijden de Nederlandse titel in de E3 met achttien punten voorsprong op Wasssink.

Christian Dignum werd twee maal derde afgelopen weekend. Alex v.d. Broek werd de terechte kampioen in de EV40 klasse. Hij won in Veldhoven beide dagen en finishte afgelopen seizoen alle wedstrijden op het podium met uitzondering van de enduro in Havelte. Die kwam op naam staan van V.A.M.C. De Graafschaprijders clublid Peter Lenselink, hij deed het met twee tweede plaatsen meer dan goed afgelopen weekend.

Peter Bergsma uit Hummelo reed zaterdag een prima wedstrijd en werd keurig derde. Zondag had hij een iets mindere dag maar werd uiteindelijk vijfde. In de eindstand haalde hij het podium met een derde plek. Nico Freriks uit Hengelo Gld werd zaterdag zevende en viel op zondag uit in de N3. Maurice v.d. Berg deed het met een zesde en zevende meer dan verdienstelijk in de NV40. Vordenaaar Marten Zilvold moest op zaterdag al opgeven met een onwillige motor en kwam daardoor zondag niet meer aan de start.

De klasse waar het om ging was de E2 categorie. Tegen Wesley Pittens was geen kruid gewassen, hij won beide dagen met grote overmacht. Voor het kampioenschap speelde hij geen rol van betekenis. De titelstrijd ging tussen Vordenaar Bas Klein Haneveld en de uit Hengelo Gld afkomstige Erwin Plekkenpol. Op de eerste dag zag het er goed uit voor Klein Haneveld die de proeven afsloot met een mooie derde plaats net voor zijn grote concurrent Plekkenpol die vierde werd. Robin Nijkamp eindigde voor Klein Haneveld als tweede op de eerste dag.

Een drama speelde zich af net na het begin van de tweede dag. Bas had problemen met zijn Beta Super B motor. Een kapotte koppeling en een rem die dienst weigerde zetten Klein Haneveld op een enorme achterstand. Plekkenpol die dat in de gaten kreeg zette een offensief in en reed werkelijk alles uit de kast om nog kans te maken op de titel bij zijn afscheids wedstrijd in het kampioenschap. Na de laatste proeven was Erwin helemaal leeg en dat was te zien ook. Klein Haneveld reed op zijn tandvlees en hoopte dat hij genoeg had aan de tijden die hij had neergezet. Toen de beide heren over de finish waren twijfelde Klein Haneveld of het wel genoeg was om de titel mee naar Vorden te kunnen nemen.

De spanning steeg en Bas stond stijf van de zenuwen. Het duurde ruim twee uur voordat de uitslag bekend werd in het voordeel van Bas. Het team van Plekkenpol feliciteerde hem sportief en liet weten dat Bas over het gehele seizoen de sterkste was geweest en de titel verdiende. Toch vond Erwin het wel jammer dat hij geen afscheid kon nemen met een titel. Een mooier scenario had men niet kunnen bedenken op de laatste dag van het kampioenschap: twee maatjes, allebei uit de gemeente Bronckhorst, die tot op het laatst strijden voor het kampioenschap.

Bij het merken kampioenschap ging de hoogste prijs naar KTM WPM 1 voor het als tweede geƫindigde Beta Super B team. Bij de clubteams was V.A.M.C. de Graafchaprijders 1 het sterkste dit seizoen. Zij hadden vier punten meer als het tweede team van de V.A.M.C.