Lisa Bracht geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Alice Rouwhorst
Lisa Bracht geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Alice Rouwhorst

Koninklijke onderscheiding voor Lisa Bracht

BAAK - Lisa (van den Berg) Bracht is zaterdag in Utrecht koninklijk onderscheiden tijdens de vrijwilligers dag van patiëntenvereniging Leven met Blaas- of nierkanker, waar zij voorzitter van is.

Door Alice Rouwhorst

"Wij werden als vrijwilligers ontvangen op een adres aan de gracht in Utrecht. Een paar panden verder werd mijn familie en andere genodigden ontvangen, zonder dat ik dat wist. Daar gingen we naar toe. Ik zag ze staan en dacht nog: Wat doen zij hier? Ik moet ook heel verbaasd gekeken hebben. Toen zag ik in de verte ook andere bekenden staan, zoals mijn oude baas. Ja, toen begon ik wel iets te vermoeden, maar dacht dat het iets vanuit de vereniging zou zijn. Aan een koninklijke onderscheiding heb ik geen moment gedacht. Pas toen de burgemeester werd voorgesteld, viel bij mij het kwartje. Bizar gewoon, zoiets verwacht je niet!" zegt een nog steeds aangenaam verraste Lisa Bracht een dag later. Het lintje met de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. "Dat zelfs de burgemeester helemaal voor mij naar Utrecht is gekomen op een vrije zaterdag. Nou dat is toch wel bijzonder!" vervolgt ze.

Lisa Bracht heeft zich verdienstelijk gemaakt op vele manieren. Als docent Gezondheidskunde en manager gezondheidszorgopleidingen was ze lid van verschillende onderwijsontwikkelingscommissies die zorg droegen voor de herstructurering van het toenmalige Middelbaar Sociaal Pedagogisch Onderwijs en de Middelbare Gezondheidsopleidingen. Ze zat in de MR van het ROC Aventus Apeldoorn en was lid van de Raad van de Kinderbescherming en van de raad van toezicht van Ouderenzorg Sutfene in Zutphen.

Open, betrokken en assertief
In 2007 werd bij haar niercelkanker ontdekt en een jaar later had deze kanker zich uitgezaaid in haar skelet. Sinds 2010 is zij door haar ziekte afgekeurd. "Dan kun je thuis gaan zitten wachten tot je doodgaat, maar daar schiet je niks mee op. Ik heb er voor gekozen om nog actief te blijven en mijn ervaringen als kankerpatiënt in te zetten om anderen te helpen. Ik kom altijd voor de zwakkeren op. Ik heb geleerd dat je heel assertief moet zijn als patiënt en niet iedereen is dat. Ik wil dat de verhouding tussen arts en patiënt beter wordt. De patiënt moet voorop staan, niet de dokter of het ziekenhuis. Je bent ook een goede dokter als je je patiënt doorverwijst naar een andere dokter. De ontwikkelingen gaan zo snel. Je kunt als arts niet van alles op de hoogte zijn en alle expertise in huis hebben. Ik ben altijd heel open over mijn ziekte en dat helpt in dit werk," zegt een zeer bevlogen en strijdlustige Lisa Bracht.

"Maar het is een lastige ziekte," vervolgt ze. "Het is soms heel moeilijk vast te stellen. En als het eenmaal vastgesteld is, dan willen artsen handelen. Zij bepalen dan min of meer wat ze met je gaan doen. Uit goede bedoelingen vaak hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar als patiënt krijg je niet even de tijd om na te denken over wat jezelf wilt. De kanker heeft er misschien al wel jaren gezeten. Drie weken bedenktijd op zo'n periode maakt dan ook niet uit en in die tijd wil je bijvoorbeeld van lotgenoten horen hoe hun behandeling en herstel verlopen is. Je kunt dan vervolgens in samenspraak met je arts keuzes maken. Die tijd moet je als patiënt nemen én krijgen. Daarom heb ik bijvoorbeeld de folder 'In gesprek met je dokter' gemaakt. Niet iedereen is van nature zo assertief om het heft in eigen handen te nemen. De folder en de patiëntenvereniging kan daar hopelijk bij helpen," verklaart Lisa.

"Er is nog héél veel te doen op allerlei terreinen rondom kanker, zoals bij de diagnostiek, de pijnbestrijding, het doen van zinnig onderzoek en het bepalen hoe ver je gaat met behandelen. Aan al deze vraagstukken mijn bijdrage leveren vind ik heel erg leuk! De kanker zit elke seconde van de dag in mijn hoofd én in dat van mijn omgeving, maar op deze manier kan ik er wel een positieve draai aan geven," zegt een inmiddels wat vermoeide Lisa Bracht. Ze is voorzitter van de patiëntenvereniging Leven met Blaas- of nierkanker, zit in de Patiënten Advies Onderzoek KWF Kankerbestrijding en is afgevaardigde bij de Patiëntenbeweging Levenmetkanker. Voor een deel van haar verdiensten ontving zij vorig jaar de Akkie Hofsteeprijs.

Alles op een rij gezet
"In het najaar begon mijn dochter van alles aan me te vragen. Ik dacht dat ze dat deed om alvast voorbereid te zijn voor een afscheidsverhaal tijdens mijn begrafenis. Dat bleek dus niet het geval. Deze informatie kwam gisteren tijdens de speech allemaal voorbij. Ik vond het wel heel leuk om te horen wat ik allemaal gedaan heb. Bij elkaar is het best veel! Mijn dochter en ik hebben er achteraf wel hartelijk om gelachen toen ik haar vertelde waarvoor ik dacht dat ze mij aan het uithoren was," besluit een levenslustige Lisa Bracht.