Aviko vrieshuis tussen andere hoge gebouwen. Foto: PR
Aviko vrieshuis tussen andere hoge gebouwen. Foto: PR

'Blunder in Bronckhorst'

BRONCKHORST - Donderdag 17 december gaat de gemeenteraad van de Achterhoekse gemeente Bronckhorst een planologische en ruimtelijke blunder van enorme omvang goedkeuren: de bouw van een megavrieshuis ter grootte van een vliegtuighangar op het platteland vlakbij het historische stadje Bronkhorst aan de IJssel. De Achterhoekse krimpgemeente Bronckhorst verknalt daarmee de bestaande ruimtelijke kwaliteit en de groeikansen van het streektoerisme dat thans nog een van de weinige groeisectoren is.

Wat is er aan de hand?
Het aardappelverwerkende bedrijf Aviko is in 1962 opgericht en vestigde zich in 1975 op het platteland aan de dorpsrand van Steenderen, een dorp vlakbij het middeleeuwse stadje Bronkhorst. Het bedrijf groeide, en in het bestemmingsplan van 2006 is ruimte gereserveerd voor verdere groei. In 2013 berichtte de directie aan de gemeente dat men de geplande uitbreiding wil gaan bouwen, maar met een hoogte van 35 meter, in plaats van de maximaal 15 meter die het bestemmingsplan toestaat. De beide beeldbepalende kerktorens van Steenderen zijn ook 35 meter hoog, en het is dus voor iedereen te begrijpen dat een vrieshuis van 35 meter hoog, en ook nog eens 95 bij 85 meter groot, onmogelijk ruimtelijk inpasbaar is aan de dorpsrand van Steenderen en in de kwetsbare omgeving van het historische stadje Bronkhorst. Het platteland is plat, daarin hoort geen megavrieshuis ter grootte van 4 megastallen op elkaar.

Het gemeentebestuur van Bronckhorst zag echter geen bezwaar en gaf Aviko toestemming het plan verder uit te werken. De vele bezwaarschriften en creatieve alternatieven die door omwonenden werden aangedragen werden allemaal door de gemeente terzijde geschoven. Tot grote frustratie van vele omwonenden ziet het er nu naar uit dat de gemeenteraad van Bronckhorst donderdag 17 december het Aviko-plan gaat goedkeuren.

Daarmee krijgt Bronckhorst dan de twijfelachtige eer om landelijk bekend te worden als een gemeente die zijn sterkste punt, namelijk de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, verkwanselt en een megavrieshuis laat bouwen vlakbij het historische stadje Bronkhorst. De vele toeristen die nu nog graag naar Bronkhorst en omgeving trekken zullen dat in de toekomst niet meer doen. Voor een vliegtuighangar gaan ze wel naar Schiphol.
Donderdag a.s. hebben de Raadsleden van Bronkhorst de laatste kans om deze 'Blunder van Bronckhorst' te voorkómen!

Namens vele omwonenden,
Frank van Heijst,
Steenderen