Mega Koelhuis Aviko

BRONCKHORST - Burgerparticipatie, overleg cultuur en plannen maken die gedragen worden. Een 'groene gemeente' willen zijn, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben! Mooie woorden als die in de praktijk ook in daden zouden worden omgezet.

Geachte raadsleden,

Wij hebben het proces voorafgaand aan de uiteindelijke besluitvorming m.b.t. de koeltoren van Aviko van dichtbij en met interesse gevolgd en zijn eigenlijk nog steeds verbijsterd over de manier waarop deze gemeente omgaat met zijn betrokken inwoners.

Iedere goed doordachte alternatieve zienswijze is als niet terzake doende terzijde geschoven. Mensen met interessante ideeën zijn genegeerd en daardoor in mijn idee geschoffeerd. Een haast feodale manier van politiek bedrijven, niet meer van deze tijd!
De Gemeente Bronckhorst heeft geen boodschap aan de blijken van volkomen terechte verontwaardiging van omwonenden. Evenmin heeft zij oog voor de ontzetting bij degenen die in staat zijn om verder te kijken dan naar korte termijn winst. Noch heeft de gemeente oog voor de paniek bij de liefhebbers van het unieke coulissen-landschap, degenen die wanhopig proberen om de laatste onaangetaste stukjes in dit volgebouwde land te beschermen tegen het aloude gebruikte argument, … geld bepaalt!
Dit alles schuift de gemeente onverbiddelijk aan de kant om de Aviko maar ter wille te zijn. Het heeft er alle schijn van dat de gemeente zich 'laat chanteren'. Immers Aviko dreigt ermee om te vertrekken naar België als hun koeltoren van 35 meter hoog er niet zou komen.
Maar een overhaast besluit zal leiden tot een historische fout, die niet meer terug te draaien is! Het landschap en de horizon zullen tot in de verre omtrek verziekt zijn, om van de precedent-werking van deze hoogbouw nog niet eens te spreken!
Wij vragen u uit de grond van ons hart om nogmaals mee te werken aan een alternatief dat door iedereen als acceptabel wordt ervaren. Dat alternatief is er. Vele malen aantrekkelijker als het gaat om energiebesparing, duurzaamheid èn inpasbaarheid in het landschap. In tegenstelling tot het huidige catastrofale plan zal dit alternatief geen imago-schade toebrengen aan Aviko en de gemeente en er zullen dan alleen maar winnaars zijn!
Geachte raadsleden, u heeft nù de kans om te tonen dat u werkelijk visie heeft. Een visie die de gemeente immers graag publiekelijk wil uitdragen; een die óók leefbaarheid, duurzaamheid, gedragenheid hoog in het vaandel heeft staan en niet louter en alleen economische belangen dient.
Laten we opnieuw, maar nu serieus, om de tafel gaan zitten en een prachtig plan maken voor zowel de toekomst van Aviko als die van de omwonenden, toeristen en liefhebbers die de drukte ontvluchten om hier te genieten van de kostbare schoonheid van het rivierenlandschap.
En als 'Geld' toch de drijfveer is, bedenk dan goed dat het onaangetaste landschap, uiteindelijk 'het wisselgeld' voor de toekomst van de Achterhoek is!

Geachte raadsleden, wij blijven geloven in het gezonde verstand en doen daar bij u een dringend beroep op.

Met de meeste hoogachting,
Peter Harskamp en Mirjam Rietbroek
Uilenhoek 2
7226 LN Bronkhorst