Voor plataan, notenboom en esdoorn blijft kapvergunning noodzakelijk

BRONCKHORST - In de gemeente Bronckhorst blijft het aanvragen van een kapvergunning noodzakelijk voor een plataan, een notenboom en een esdoorn. Alle raadsfracties in de gemeente stemden afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering in met dit voorstel van Groen Links. Het college van B & W wilde de genoemde bomen kapvergunningvrij maken.

Volgens bomendeskundigen zijn de plataan, notenboom en esdoorn juist waardevolle bomen die in de gemeente Bronckhorst volop voorkomen en het hier ook goed doen. Platanen staan in de verschillende dorpskernen. Een jaar of acht geleden zijn er nog een aantal geplant in Zelhem. In Vorden staan er onder andere enkele aan de Zutphenseweg.

Overleg over kapverordening wordt hervat

Tot voor enkele jaren geleden stond aan deze straat een hele rij platanen. Voor het behoud ervan is toen veel strijd gevoerd. Maar uiteindelijk moesten ze verdwijnen voor het centrumplan Vorden. Esdoorn komen in Bronckhorst als laanboom ook veelvuldig voor. De gemeenteraad besliste donderdag dus dat voor het kappen van deze bomen het aanvragen van een kapvergunning noodzakelijk blijft. Ook vroeg de gemeenteraad het overleg over de toekomstige kapverordening met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst te hervatten. Dit begon 2,5 jaar geleden, maar is gestaakt. Komend jaar zit de vereniging weer rond de tafel met wethouder Seesing. Dan wordt ook gepraat over het opstellen van een bomenbeleidsplan voor de gemeentelijke bomen in Bronckhorst. Voor meer informatie wordt verwezen naar de site.


www.bomenbelang.nl