Henk Boerman vanuit zijn huis in Zutphen. Foto: Luuk Stam
Henk Boerman vanuit zijn huis in Zutphen. Foto: Luuk Stam Foto:

Zoon van brandweerman schrijft boek over de Hengelose brandweer

Hengelo/Zutphen - Henk Boerman (59) uit Zutphen is bezig met een boek over de brandweer in zijn geboortedorp Hengelo. Zijn in 1974 overleden vader Arnold was lid van het Hengelose brandweerkorps. Over dit korps haalde zoon Henk al heel wat geschiedenis op. Hij hoopt dat oudere Achterhoekers hem aan nog meer informatie kunnen helpen.

Door Luuk Stam

Ze maakten als kind indruk op Henk Boerman, de momenten waarop zijn vader een oproep kreeg, razendsnel zijn brandweerkleding aantrok en zich naar de kazerne spoedde. Arnold Boerman was zadelmaker. Hij had een lederwarenzaak in de Spalstraat. Maar als de sirene ging, dan was de vader van Henk Boerman fanatiek lid van de vrijwillige brandweer in Hengelo.

Henk zoekt nog foto's en informatie

Ruim een halve eeuw later verdiept zoon Henk zich in de geschiedenis van zijn vader. Die was 53 jaar toen hij in 1974 overleed. Zeker tien jaar van zijn leven was Arnold lid van de vrijwillige brandweer.. Op basis van zijn eerste vondsten hield zoon Henk Boerman een paar jaar terug in Hengelo een lezing voor oud-leden van het korps. Het onderwerp was de geschiedenis van de brandweer in Hengelo. De lezing maakte zo veel los dat het idee ontstond om een boek te schrijven.

Voor dat boek wist Boerman al heel veel wat informatie bijeen te brengen. Bijvoorbeeld over de grote brand in de Spalstraat die in 1864 acht huizen en drie schuren in de as legde en waarbij het complete gemeentearchief van Hengelo verbrandde. Of over die andere grote brand op de hoek van de Spalstraat en de Bleekstraat. Die brand - in 1918 - stelde de primitieve toestand van de brandweer in Hengelo ter discussie. Daarop ontstond de Vrijwillige Brandweer in Hengelo Gelderland. En zij kregen een motorspuit.

Ook vond Henk Boerman de manschappenwagen terug waar zijn vader eind jaren vijftig en begin jaren zestig als brandweerman in reed. Nu staat er in de Zutphense woonkamer van Henk Boerman een schaalmodel van die wagen, een Commer BF. Boerman ging op zoek naar de echte auto en vond hem. De wagen waarin zijn vader reed, staat nu in een boerenschuur in het Groningse dorp Blijham. Boerman is er geweest. Op een foto laat hij zien dat hij achter het stuur zit, op de plek van zijn vader.

Toch zijn er ook delen van de geschiedenis waar de zoon van Arnold Boerman nog weinig over te weten is gekomen. Hij zoekt dan ook nog meer verhalen en nog meer foto's. Zo wil Henk Boerman graag achterhalen of er mensen zijn die iets weten over het materiaal dat de Hengelose brandweer in de tijd van de Tweede Wereldoorlog had. En of het brandweerkorps in maart 1945 actief was om assistentie te verlenen na de bombardementen op Doetinchem en Zelhem.

Het doel is om uiteindelijk de geschiedenis van de Hengelose brandweer te beschrijven aan de hand van de gebeurtenissen door de jaren heen. Boerman schrijft echter niet alleen over de incidenten waar de Hengelose brandweer bij betrokken was. Ook politieke zaken waar de brandweer mee te maken kreeg, komen aan bod. Zo was er de gemeentelijke herindeling in 2005 waarna de brandweerposten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem samen het brandweerkorps Bronckhorst vormden. Sinds 1 januari 2014 valt het korps onder de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

Het is nog onduidelijk wanneer het boek van Boerman precies klaar is. Hij zou het mooi vinden om het te kunnen presenteren tijdens de opening van de nieuwe brandweerkazerne aan de Winkelskamp in Hengelo. Die staat gepland voor eind 2016. Maar als het nodig is, zal Boerman extra tijd nemen. Dan zou ook het jaar 2018 wellicht een mooi moment zijn. Want dan is het honderd jaar geleden dat de vrijwillige brandweer in Hengelo officieel is opgericht.


Zie het artikel op contact.nl met een uitgebreide lijst van gezochte informatie