Kees Koolen. Foto: Dakar Press.
Kees Koolen. Foto: Dakar Press.

Dakar avontuur Kees Koolen vroegtijdig

beëindigd door technische problemen

Vorden - De afgelopen twee weken werd in Zuid Amerika de Dakar rally verreden waar ook de Vordense quadrijder Kees Koolen aan meedeed. Koolen, uitkomend voor het Maxxis Dakar Team Powered by Super B, reed een van zijn beste rally's uit zijn Dakar carrière. Helaas kon hij het avontuur niet afmaken zoals hij wilde.

De eerste dag was een kort ritje van oost naar west Argentinië met daarbij een proef die niet veel voorstelde, aldus Koolen. De tweede dag was meteen bijltjesdag met een temperatuur van ongeveer 48 graden en de laatste 100 km klapzand, fesh fesh en knippenpaden was het geen gemakkelijke etappe. Koolen ging, net als de andere deelnemers, behoorlijk stuk op de tweede dag en het herstel duurde langer dan verwacht om weer optimaal te kunnen rijden. De 3e en 4e dag ging helemaal volgens plan en zonder problemen.

De pech die Koolen dag 5 had was dat een van de afdrijfassen brak bij kilometer 310, waardoor hij veel tijd verloor en een bijna zekere vijfde plaats die hij op dat moment had werd omgezet in een 15e. Hierdoor moest Koolen dag 6 verder achteraan starten, maar halverwege de rit op dag 6 lag hij alweer vijfde. Dat kwam door de uitstekende navigatie van Koolen.

Diverse rijders gingen verkeerd en hadden moeite om de juiste route te vinden. In het roadbook stond vermeld dat men de berg op moest sturen, maar Koolen besloot anders en ging de berg niet op maar ging er doorheen. Wat hem heel wat tijdwinst op leverde. Helaas was het plezier maar van korte duur want een paar kilometer verderop brak de krukas van zijn quad en daarmee kwam er een vroegtijdig einde aan zijn Dakar avontuur.

Plannen
Dit jaar is het de bedoeling dat hij nog een aantal rally's gaat rijden om er zeker van te zijn dat het materiaal het vol houd. Daarnaast zal hij zich iets meer gaan bemoeien met het materiaal dat 100% goed en te vertrouwen moet zijn. Naast Koolen baalde team manager Gerben Vruggink en de monteurs Niels Beck en Ronald Wentink van het vroegtijdig uitvallen van Koolen en Abu issa. Zij hadden er alles aan gedaan om het materiaal op en top voor mekaar te hebben.
Koolen wil zijn avontuur op de quad afmaken en zal dit jaar nog aan een aantal evenementen mee gaan doen om het materiaal vooral op de lange duur te testen wat nodig is voor de Dakar rally.