Anita Arns en Dick Garritsen bij de buffels in Zevenaar.
Anita Arns en Dick Garritsen bij de buffels in Zevenaar. Foto: Liesbeth Oukes

Achterhoekse Proeverij Event

Toldijk - Op zaterdag 14 maart wordt bij Boerderijwinkel AGF De Kruisbrink aan de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk het grote Achterhoekse Proeverij Event georganiseerd. Deze proeverij is overdekt en is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Deze dag kunnen verschillende streekproducten worden geproefd. De Schelfer uit Geesteren maakt van mooie biologische varkens de lekkerste ham en droge worst in eigen slagerij. Fruitboerderij Groot Antink biedt jam, siropen, sauzen en chutneys en Mosterdmakerij De Braakhekke heeft mosterd in vele smaken, maar ook mosterdmayo. Keuper Pasta Hengelvelde maakt op natuurlijke basis pasta en deegwaren, ook van spelt. Um d'n Olden Smid uit Velswijk heeft verschillende likeuren.

Proef ook de paddenstoelen van Eetbaar hout uit eigen tuin van Groene Takken uit Voorst, weckproducten en honing van De Elsenhof Kilder, de overbekende appelplaatkoek van Puur en Heerlijk streekproducten uit Eefde en verse Hollandse aardbeien. De Kruisbrink AGF Garritsen Toldijk heeft nieuwe versgeperste fruitsappen en de overheerlijke Achterhoekse gedraaide pieper.

Buffelboerderij Arns uit Zevenaar laat mozzarella en buffelvlees proeven. Dit bedrijf is in 2003 begonnen met het melken van waterbuffels. De melk wordt in eigen kaasmakerij verwerkt tot mozzarella, yoghurt en gekruide olie. De buffels worden op diervriendelijke wijze gehouden in stropotstallen. In het voorjaar en de zomermaanden kunnen de buffels kiezen of ze naar buiten gaan in de buitenbak of liever binnen blijven. Voor de proeverij bij De Kruisbrink gaat Ronald Pelgrom van IJsboerderij De Steenoven uit Hummelo de uitdaging aan om van buffelmelk lekker ijs te maken.

Het grote Achterhoekse Proeverij Event in Toldijk is een initiatief van gastheer Dick Garritsen. "Je moet elkaar versterken. Door deze proeverij kunnen mensen kennismaken met de producten uit deze streek. Het gaat om het ervaren van smaak."
Bij AGF De Kruisbrink is ruime parkeergelegenheid, toegang is gratis.