Harry Jansen proost met een halfvol glas op zijn bundel vertelsels.
Harry Jansen proost met een halfvol glas op zijn bundel vertelsels. Foto: Gerwin Nijkamp

Vordense rasoptimist Harry Jansen presenteert bundel met vertelsels uit vervlogen tijden

"Het is heel makkelijk om positief te zijn"

Vorden - 'Er geet niets baoven Groningen, maor alles dreajt um Vodd'n' en 'Het glas is altijd halfvol', dat zijn voor Harry Jansen (64) twee waarheden als een koe. De chauvinistische, maar bovenal positieve Vordenaar, gezegend met een rijke woordenschat en glashelder geheugen ('ondanks 'n voezeltjen op zien tied') heeft na een carrière in de bouw, sociale woningcorporatie en als weeramateur nu 'nieuw' geluk gevonden in de schrijverij. Met zijn dagelijkse vertelseltjes op de Facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...' vond hij een weg om zijn kijk op het leven met een grote groep (oud-)Vordenaren te delen. Onlangs verschenen 22 van deze vertelsels in het eerste deel van de bundel 'En veur de rest... 'n toet'n vol groet'n'.

Over een debuut kunnen we eigenlijk niet spreken. In het verleden schreef hij ook al in het dialect op de site Wiele uut Vodd'n. Harry is weeramateur en op die pagina verraste hij vijf jaar lang iedere vrijdag zijn lezers met een spreuk.
Een 'dearne uut 't achterland' wilde het werk van Harry en andere Achterhoekse schrijvers uitbrengen en de auteurs zouden allemaal delen in de opbrengst. Er werd de nodige tamtam gemaakt bij onder meer Omroep Gelderland, maar het bleek allemaal 'pochen en in de bokse driet'n'. "Ik heb er nooit ene cent van gezien".

De Vordenaar nam sindsdien een wat terughoudender houding aan als mensen hem vroegen om zijn schrijfsels en vertelsels uit te geven. Toch is er nu toch een boekje gekomen. De kiem voor deze 83 pagina's tellende bundel werd gelegd op de Facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...'.

Iemand vroeg zich een tijd geleden op deze online ontmoetingsplek voor Vordenaren af of het alleen een platform voor reclame was, of dat er ook nog iets leuks op gezet kon worden.
Harry voelde zich geroepen en verblijdde de leden vanaf dat moment iedere dag met een vertelseltje en vele foto's uit de oude 'Vordense' doos. Vorige week plaatste hij het honderdste exemplaar, waarvan de eerste 22 nu ook (in iets aangepaste vorm) op papier te verkrijgen zijn.

De vertelsels gaan over Vordense mensen, gebouwen en gebeurtenissen uit vervlogen tijden, vergezeld van één of meerdere afbeeldingen. De verhalen zijn allemaal werkelijk gebeurd. "Ie doot er natuurlijk wel iets 'n sausjen aoverhen. Een jappel zonder jus is ok niet lekker", legt de schrijver uit. In zijn vertelsels weet Harry aan werkelijk alles een positieve draai te geven.

Terwijl hij vertelt staat hij op en pakt een borrelglaasje uit de kast. Het kan aan twee kanten gevuld worden, maar aan de ene kant past er meer in dan aan de andere kant. "Bij mij is het glas altijd halfvol", lacht de rasoptimist. "Er is al zo veel narigheid. Ik wil het leven positief benaderen en dat is echt heel gemakkelijk."

'En veur de rest... 'n toet'n vol groet'n'

Met het boekje 'En veur de rest... 'n toet'n vol groet'n - Vertelsels uit vervlogen tijd door Harry Jansen' hoopt de schrijver meer mensen te besmetten met het 'positiviteitsvirus'. De bundel is te verkrijgen bij de schrijver zelf door hem te mailen, bij hem langs te gaan of een berichtje via Facebook te sturen.


wuv@kickxl.nl
Ruurloseweg 30 in Vorden