André Willems ontvangt voor Alpe d'Huzes een forse cheque.
André Willems ontvangt voor Alpe d'Huzes een forse cheque. Foto: Bernadet te Velthuis

Nationale Sterrenkijkdagen

Toldijk - Op vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart is het Achterhoeks Planetarium in Toldijk opengesteld en vrij toegankelijk. Op beide avonden is het planetarium geopend van 19.30 tot ca. 22.00 uur. Gegarandeerd sterren kijken, ook bij slecht weer.

U krijgt in kleine groepjes een rondleiding van een uur met een bezoek aan ons zonnestelsel, het observatorium, de aardglobe en het zuidelijk halfrond. Bij helder weer kunt u 's avonds ook door een van de telescopen kijken.
Wijlen Henk Olthof bouwde zijn planetarium naar voorbeeld van het beroemde Eisinga Planetarium in Franeker. In het observatorium staat de zelfgebouwde spiegeltelescoop.
Op het buitenterrein staan zeven bijzondere bouwwerken (o.a. de Eiffeltoren) die 's avonds zijn verlicht.
Een bezoekje aan de aardglobe is een unieke belevenis. U stapt in een grote bol en in 2 minuten tijd ziet u de hele wereld om u heen draaien. Dan gaat het licht uit en verschijnt er een indrukwekkende sterrenhemel.
Zelfs bij een bewolkte lucht kunt u in Toldijk toch sterren kijken. Het derde planetarium heet 'De wereld op z'n kop' en laat het zuidelijk halfrond zien en nadat het donker is geworden de sterrenhemel boven Antarctica.

Hoogstraat 29 in Toldijk
info: www.achterhoeksplanetarium.nl


Handbal Quintus

Hengelo – De handbalcompetitie loopt tegen het einde en de teams proberen in deze laatste fase nog punten te verdienen. Het eerste Heren Seniorenteam van SV Quintus behaalde wederom winst en behoudt hiermee de derde positie.

Quintus E2 speelde de uitwedstrijd tegen Minerva E3 in Gaanderen. Al na vijf minuten stond de E2 met 3-0 achter. Net voor rust werd het 3-1. De tweede helft zagen ze de echte spirit weer bij Quintus. Ze hebben zich terug geknokt tot 3-3, een mooie tweede helft. De Heren B1 moest vandaag naar A.A.C.1899 HB1 in Sporthal Rijkerswoerd in Arnhem.

Ze begonnen de wedstrijd goed en het ging een lange tijd gelijk op. Op een gegeven moment werd Quintus slordiger in balbezit en liep AAC snel uit. Eindstand 30-13. De Heren Senioren 1 van Quintus troffen tegenstander Donar in Sporthal Veldwijk in Hengelo(O). De eerste helft van de wedstrijd verliep gelijkmatig. Met een ruststand van 14-15 bleef het ook in het begin van de tweede helft een spannende pot.

Na een paar prachtig gestopte penalty's door de keeper van Quintus kon er in de aanval afgesloten worden waardoor de heren van Quintus op een aantal doelpunten voorsprong konden komen. Uitslag 23-25. Quintus D1 ging naar Arnhem voor de wedstrijd tegen Udi '96 D1. Quintus verdedigde niet goed en het andere team was sneller. Het thuisteam kwam beter tot scoren, uitslag 18-3.

Kijk op www.svquintus.nl voor meer informatie. Deze week op www.handbal.nl: 'Club in de Spotlight: Quintus'.


Sponsordiner levert € 2750 op voor Alpe d'Huzes

Vorden - Op initiatief van André Willems, organiseerde Grand Bistro De Rotonde op 16 maart onder leiding van Wendie en Thomas een culinair sponsordiner om geld in te zamelen voor Alpe d'Huzes. André zal op 4 juni aanstaande deelnemen aan dit evenement en proberen 6 keer de Alpe D'Huez op te fietsen voor het goede doel; aandacht vragen voor kanker en geld inzamelen voor onderzoek tegen kanker.

Met medewerking van Roy Eijkelkamp, Vordenaar en nu sous-chef bij het bekende 2 Michelinsterrenrestaurant De Bokkedoorns, werd de avond afgetrapt met een heerlijke amuse met champagne op het terras van De Rotonde buiten. Het weer werkte gelukkig ook goed mee. Vervolgens gingen de ruim 110 gasten aan tafel voor een unieke culinaire avond, samengesteld door Roy en Thomas Kniewallner.
De wijnen werden verzorgd door Yvo Pieksman, die met speciale wijnen naar Vorden is gekomen om de verschillende gerechten te voorzien van bijpassende, exclusieve wijnen. Ook wijn die deze avond kon worden gekocht, droeg weer bij aan het goede doel.Cleo Vlogman zorgde samen met een gitarist voor passende achtergrondmuziek en gaf hiermee de avond een nog een extra tintje.

Polsbandjes met namen
Naast het inzamelen van geld voor onderzoek tegen kanker, werd er deze avond ook op symbolische wijze aandacht gegeven aan kankerpatiënten; alle deelnemers kregen de mogelijkheid om op een polsbandje een naam te schrijven van een persoon die te maken heeft, of heeft gehad, met een vorm van kanker. Deze bandjes werden om André's fiets gehangen en gaan in juni mee tijdens het fietsen. Dat dit een 'beladen klim' wordt is wel zeker.

Cheque van € 2750
Door de medewerking van alle vrijwilligers in de keuken, in de bediening, maar ook van de verschillende toeleveranciers die dit evenement op verschillende manieren sponsorden, leverde deze avond € 2750 op! Aan het einde van de avond overhandige Wendie Kniewallner-Vrieler van De Rotonde een cheque aan André Willems, die nu z'n best zal moeten doen op de Alpe d'Huez komende zomer.