V.l.n.r.: Miranda Beekman, Richard Ooms, Marjan Buunk en Arjan Wiggers.
V.l.n.r.: Miranda Beekman, Richard Ooms, Marjan Buunk en Arjan Wiggers. Foto: Jan Hendriksen

Kranenburgs toneel zit na enkele jaren weer duidelijk in de lift

Vorden - Toneelvereniging Kranenburgs Toneel (Krato) zit duidelijk weer in de lift. Na drie jaar stond Krato vrijdagavond 27 maart weer op de toneelplanken. En hoe. Voor een volle zaal van Kulturhus 't Dorpscentrum werd met verve de vrolijke klucht 'Extra hulp op de eerste hulp' gespeeld. De intentie is om nu jaarlijks weer voor het voetlicht te staan. De groep telde maar liefst drie debutanten.

De afgelopen drie jaar waren niet de meest gemakkelijke jaren uit de inmiddels 41-jarige geschiedenis van de twintig leden tellende vereniging. Door het overlijden van Ellis Eijkelkamp in 2013 maakte de verenging even een pas op de plaats. "We waren vorig jaar met ons allen nog niet toe aan een nieuwe voorstelling", zo zegt voorzitter Bertus Pellenberg. Krato had zijn domicilie in het verleden natuurlijk 'op' de Kranenburg zelf. Zaal Schoenaker was jarenlang de uitvalsbasis. Een uitstapje naar het 'huiskamertoneel' bij café Eijkelkamp op 't Medler leverde zo zijn beperkingen op. " het Dorpscentrum is een perfecte ruimte met alle faciliteiten", zo verklaart Pellenberg de verhuizing naar Vorden. De spelersgroep onder leiding van regisseuse Henny Fleming zorgde vrijdagavond voor een geanimeerde toneelavond. 'Extra hulp op de eerste hulp' speelde zich af in de wachtruimte van Medisch Centrum Kranenburg. Dokter Hogebaum (Richard Ooms) is een oude dokter die nogal vergeetachtig en verstrooid is. Hij gaat er mee stoppen maar moet eerst nog een opvolger inwerken. Dan komt Joop Kleiduif (Arjan Wiggers) van het uitzendbureau langs voor de schoonmaak en Dokter Hogebaum ziet hem voor zijn opvolger aan wat tot bizarre situaties leidt. Joop denkt al snel dat hij dus ingehuurd is als dokter, vindt dat eigenlijk wel interessant en doet zijn stinkende best. Maar waar is de echte nieuwe dokter en wat voor bezoekers komen er verder allemaal niet langs? Zo is er Nella Duinoord (Marjan Buunk) die werkelijk alle kwaaltjes schijnt te hebben die er bestaan en komt Rebecca Boom (Petra Menkveld) in het ziekenhuis om een goede partij te schaken. Ook komt Roelie Buikstra (Tiny Pellenberg) langs met een zere duim maar dat was niet de enige reden!
Gelukkig beschikte het ziekenhuis over het kordate hoofd van de verpleging Joke (Martine ten Arve) en verpleegkundige Annie (Miranda Beekman) die de boel nog konden redden. De 'cast' van Krato bestond verder uit Dokter Terpstra (Sander Roolvink) en Directeur Van Wal (Erik Dimmendaal). Erik Dimmendaal behoorde met Martine ten Arve en Arjan Wiggers tot de debutanten. Soufleusse was Anneke Roelvink die samen met Ingrid Ooms ook de grime verzorgde. Verantwoordelijk voor het decor waren Bernard Wunderink en Dorien Groot Jebbink. Groot Jebbink behoord tot een van de nieuwe leden van Krato.