Kinderen onder de indruk van de grote kleurenfoto's van Zweedse fotografe.
Kinderen onder de indruk van de grote kleurenfoto's van Zweedse fotografe. Foto: Bernadet te Velthuis

Thema lijdensweg en verlossing uitgelegd aan hand van fototentoonstelling

Zutphen - In de voorbereiding op Pasen wordt op veel plaatsen aandacht besteed aan de lijdensweg van Christus. Dat gebeurt in het groot, the Passion op televisie en op veel plaatsen in het land op Goede Vrijdag, tijdens Kruisweg en Passie vieringen. Een moeilijk thema, lijden en verlossing. Toch durfde pastoraal werker Marga Peters van de parochie HH. Twaalf Apostelen het aan juist dit thema op te pakken voor kinderen van de basisschool.

Ze wist de hand te leggen op een fototentoonstelling gemaakt door de Zweedse fotografe Elisabeth Ohlson Wallin, die gebaseerd is op kruisweg (Via Dolorosa) van Jezus, vertaald naar een hedendaags thema: pesten.
In de week van 16 tot 22 maart werd de tentoonstelling in een tiental kerken in de regio gehouden, met een slotbijeenkomst op in de St Jan de Doper in Zutphen op 22 maart.

Met behulp van een routeboekje bekeken de kinderen vijftien indrukwekkende kleurenfoto's van 1 bij 1 meter waarin het ook weer kinderen waren, die als personage figureerden. Het doel was om de bezoekers aan het denken te zetten over actief pesten, gedogen van pesten en over de gevolgen van pesten voor een ander en voor jezelf. Dat doel is ruim behaald. Tijdens de bijeenkomsten gedurende de week hebben bijna 500 kinderen en tientallen begeleidende volwassenen de tentoonstelling bezocht en in het afsluitende weekend kwamen daar nog zeker 100 volwassenen bij.

Via diverse opdrachten werden de kinderen gestimuleerd om met elkaar in gesprek te gaan over pesten. En dat bleek leerzaam: "Ik heb nu geleerd dat pesten grote gevolgen heeft, maar ook wat ik moet doen om het te stoppen" zei een van de kinderen. Vergelijkbare reacties kwamen van de docenten, waarvan sommigen aangaven de verbinding met het leven van Christus ook goed te vinden. "Het is best moeilijk om in deze tijd op een aansprekende manier iets over de lijdensweg te vertellen. Met deze tentoonstelling is dat heel goed gelukt." De complimenten voor de organisatie waren dan ook niet van de lucht. Wat vooral aansprak waren de verschillende interactieve werkvormen waarmee leerlingen met elkaar op een vrolijke manier aan de slag konden met een heftig onderwerp. In groepjes van twee bekeken ze de foto's, voerden opdrachten uit en probeerden zicht te verplaatsen en in te leven in een ander.
Dankzij een groep vrijwilligers die steeds meehielp met opbouwen, afbreken en verplaatsen naar een volgende locatie, en vrijwilligers die de leerlingen hielpen met de opdrachten, is het een heel succesvol project geworden in de voorbereiding op Pasen.

Meer informatie: Marga Peters, pastoraal werker dinsdag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur. 0575 711310 of secretariaat@12apostelen.nl