Afbeelding

Vorden viert op 1 april 70 jaar vrijheid

Het is zondag 1 april 1945. Het is prachtig weer op deze Eerste Paasdag. En toch is het geen gewone dag. In het dorp stijgt de spanning, want iedereen weet al, dat de 'Tommies' er aan komen. Maar van welke kant komen ze - vanuit Hengelo, vanuit Ruurlo? - niemand weet het . Niemand durft eigenlijk de straat op, want wat staat ons allemaal te wachten. Wordt er nog strijd geleverd om Vorden?

door Wim Polman


Zenuwachtige Duitse soldaten rijden af en aan, nemen posities in en vertrekken even later weer richting Zutphen. Dat gaat de gehele dag door.
Dan is het ongeveer 5 uur in de namiddag, wanneer er een hevige explosie is in de Dorpsstraat. Een granaat heeft een groot gat geslagen in de zijgevel van het pand waarin 'De Slof' is gevestigd.
Eén Canadese gepantserde verkenningswagen nadert voorzichtig het dorp vanaf de Ruurloseweg. De verkenner rijdt tot aan de Stationsweg. Sjoerd Aartsen, een bekende Vordenaar geeft de tankbemanning antwoord op de vraag 'Wanneer is de laatste mof vertrokken?'
De verkenningswagen rijdt met grote snelheid terug richting de Kranenburg. Niet veel later komen ze terug maar nu met meerdere pantserwagens. Één van de pantserwagens stopt bij hotel Jansen (lees Hotel Bakker) draait de koepel met de loop van het geschut richting de staldeuren (lees nu ingang zaal). Twee Canadese soldaten gooien de deuren open en na een waarschuwing komt een aantal Oostenrijkse soldaten met hun handen omhoog naar buiten. Verdere gevechtshandelingen bleven die dag uit én Vorden is bevrijd. Het gehele dorp loopt uit naar onze bevrijders en iedereen is ongelooflijk blij. Nog diezelfde avond vindt er een klopjacht op NSB- ers plaats, die allemaal in de haast opgesloten worden in de vleeswarenfabriek van Poesse vlakbij het station.

De volgende dag komt het Canadese leger met groot materieel het dorp inrijden vanaf de Ruurlose kant . Grote aantallen tanks komen vanaf Het Hoge via de Raadhuisstraat het dorp binnen. Het kruispunt wordt volledig omgewoeld door de haakse bewegingen van de tanks. De angst is omgeslagen in een euforie. Vlaggen worden uitgehangen, er wordt gedanst, feest gevierd en menige Canadees wordt omhelst. Vorden is vrij!

Vorden viert vrijheid
Zestig laar later viert Vorden op 5 mei 2005 op een grootse manier opnieuw de bevrijding. Voorafgaande aan die dag is er een groot bevrijdingsconcert in de Sporthal en in de vroege morgenuren komen estafettelopers het Bevrijdingsvuur uit Wageningen brengen. Op het gazon bij de grote kastanjeboom wordt het vuur aangestoken in de zuil die voor deze gelegenheid daar is geplaatst.

En dan volgt 's middags de geweldige intocht van authentieke legervoertuigen van Keep Them Rolling. Voorafgegaan door de Highland Valley Pipes and Drums en de vlaggendragers van de Scoutinggroep rijden de legervoertuigen stapvoets door een dikke haag van enthousiaste toeschouwers. Met vlaggetjes en bloemen worden de tachtig Canadese Veteranen die op de wagens staan verwelkomd. Er worden handen geschud, er wordt gezwaaid. Velen pinken toch even een traantje weg, ze zijn onder de indruk geraakt van dit imposante schouwspel. Kinderen worden omhoog gehesen, willen de Canadezen een hand geven. Onze bevrijders weten echt niet wat hen overkomt. Heel Vorden beleefde de bevrijding even opnieuw!

In het centrum van Vorden hangen op woensdag 1 april 2015 de Canadese en Nederlandse vlaggen gebroederlijk naast elkaar. Als dank voor 70 jaar vrijheid.
U VLAGT TOCH OOK?!


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding