Afbeelding
Foto: Bernadet te Velthuis

Veilig de weg op met de volgende benodigdheden

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, maar als het gebeurt wil je natuurlijk voorbereid zijn. Wij hebben voor je bekeken welke dingen onmisbaar zijn voor die momenten dat het even mis gaat.

In 2011 vielen er 661 dodelijke verkeersslachtoffers in het verkeer. Een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar daarvoor.
Iedereen hoopt natuurlijk nooit betrokken te raken bij een ongeluk of pech te krijgen. Toch kan het zomaar zijn dat je hier opeens mee te maken krijgt.

Voor dit soort momenten is het fijn als je voorbereid bent en de benodigde zaken gewoon paraat hebt. Een veiligheidshamer, isoleerdeken en veiligheidshesjes zijn verplicht om bij te hebben. Maar wil je toch net wat meer zekerheid, dan kun je op de volgende zaken letten.

Secondes kunnen je leven redden
Op het moment dat je niet zomaar uit je wagen kan komen is het van levensbelang dat je een veiligheidshamer bij hebt. Vooral in situaties waarin je te water bent geraakt of de autodeuren geblokkeerd zijn is dit essentieel.
Sla met de punt van de hamer de raam kapot, door in de hoek van een zijruit te slaan. Bespaar je de tijd en moeite om te proberen om de voor- of achterruit kapot te slaan, dit lukt vaak niet.

Klem?
Zit je klem in je gordel? Gebruik dan het mes in de veiligheidshamer om de gordel door te snijden.

Zorg dat je zichtbaar bent
Als je het voertuig verlaat na een ongeluk of tijdens autopech, moet je zorgen dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Zowel overdag als 's nachts. Veiligheidshesjes zijn hier uitstekend voor. De felle kleur en reflecterende strepen zorgen dat je een stuk zichtbaarder bent dan in je normale kleding.

Blijf op temperatuur
Een isoleerdeken is misschien niet iets dat direct in je opkomt als je denkt aan veiligheid in de auto. Toch is het een middel dat je leven kan redden. Een isoleerdeken heeft aan de ene zijde een zilveren kleur en aan de andere zijde een gouden kleur. Met de zilveren kleur kan je iemand warm kan houden, bijvoorbeeld iemand die onderkoelt is. Als iemand warm moet blijven zorg je dus dat de gouden kant boven ligt.
De gouden kant van de isoleerdeken zorgt dat je iemand af kan koelen, bijvoorbeeld iemand met een zonnesteek of brandwonden. Zorg hier dus dat als je iemand wil afkoelen, de zilveren kant boven op ligt.

Een ander uitstekend middel om de temperatuur enigszins te beperken zijn zonneschermen. Zeker in de file kan je auto veranderen in een bakoven. Zorg dus dat je voor dit soort momenten een zonnescherm bij hebt dat je voor de ruiten kan doen. Wegsmelten achter het stuur in tenslotte ook niet alles.

Verbanddoos in de auto
Een standaard verbanddoosje is altijd handig om bij je te hebben en bevat de meest voorkomende middelen die je nodig kunt hebben. Ook zijn er speciale verbanddoosjes voor warme landen en met extra steriele spullen.

Brandblusser
Veel mensen weten niet dat een brandblusser een verplicht onderdeel in je auto is. Waar je het voor kan gebruiken spreekt voor zich. Zorg wel dat je brandblusser op tijd gekeurd wordt en dat de vulling in orde is. Let ook op dat de brandblusser goed bevestigd is. Je wil hem tenslotte niet voorbij zien vliegen als je plotseling moet remmen.

Gevarendriehoek
Met een gevarendriehoek waarschuw je andere weggebruikers dat er iets aan de hand is. Zet de driehoek op minimaal 100 meter van je auto af als je pech hebt of om een andere reden voor langere tijd stil staat. In veel landen is een gevarendriehoek verplicht om bij te hebben.

Tot slot
In het bericht 'Blaastest vanaf juli verplicht in Frankrijk' kon je al lezen dat het vanaf 1 juli verplicht is om minstens één ongebruikte blaastest in je auto te hebben liggen. Doe je dit niet, dan mag je vanaf 1 november rekenen op een boete van de Gendarmerie.

Dus doe je voordeel met deze tips en zorg dat je voorbereid bent als er onderweg een keer iets gebeurd.

Bron: Hollandwheels