De liederen worden uitgevoerd door de veelzijdige sopraan Irma ten Brinke.
De liederen worden uitgevoerd door de veelzijdige sopraan Irma ten Brinke. Foto: Bernadet te Velthuis

Liederen-cyclus van Robert Schumann en Gustav Mahler in Vordense Dorpskerk

Vorden - In de muzikale luwte na Pasen organiseert de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden op zondag 12 april een speciaal concert. Een tweetal liederen-cycli staan op het programma. De bekende cyclus van Robert Schumann 'Frauen Liebe und Leben' opus 42 en van Gustav Mahler de 'Rückert Lieder'.

De liederen worden uitgevoerd door de veelzijdige sopraan Irma ten Brinke. Zij laat zich op de vleugel begeleiden door de even veelzijdige musicus Wilbert Berendsen.

Schumann componeerde de acht liederen in 1840 op gedichten van Adelbert von Chimasso die ze in 1830 schreef. De acht gedichten beschrijven het verloop van de liefde van een vrouw voor haar man, vanuit haar standpunt, vanaf de eerste ontmoeting via het huwelijk tot aan zijn dood.

Na een intermezzo met het bekende 'Arabesque' van Schumann, volgen de vijf zogenaamde 'Rückert Lieder' getoonzet door Gustav Mahler in 1901. Het zijn vijf zelfstandige liederen getoonzet op gedichten van de Duitse dichter Friedrich Rückert (1788-1866).

Het programma wordt ingeleid door Trix Huith-Roffelsen en begint om 15.30 uur. De toegang bedraagt € 13,00 en t/m 16 jaar vrije toegang. Informatie en reserveren: www.vriendenvandedorpskerkvorden.nl.