Een behendigheidsproef met een oude politiebus behoorde tot het treffen.
Een behendigheidsproef met een oude politiebus behoorde tot het treffen. Foto: Jan Hendriksen

"Als je eenmaal met het virus besmet bent, is er geen houden meer aan"

Vorden - Veelal is het liefde op het eerste gezicht. En als je eenmaal met het virus besmet bent, is er geen houden meer aan. Tientallen 'Kever' bezitters troffen elkaar afgelopen weekeinde rondom het meertje van camping De Grasplas aan de Ruurloseweg in Vorden. Het weer werkte zaterdag absoluut niet mee. Mondjesmaat druppelden de deelnemers binnen. De spandoeken van Keverclub Overijssel staan bol van spanning in de wind te wapperen.

Als Jan en Corrie Elders uit Loenen hun kever uit 1974 tussen de rood witte linten parkeert, is er nog een zee aan ruimte. Sinds vier jaar rijd het echtpaar een 'tweede' auto. Puur voor de liefhebberij. Het opvallende aan hun kever is de kleurstelling. Die is met wit en grijs niet origineel. "Maar wij vinden die kleuren mooi", zo laat Jan weten. De belangstelling valt hem tegen. "Morgen wordt het drukker", zo laat voorzitter Jeffery Berendsen uit Ruurlo van de organisatie weten. En inderdaad zondag is het terrein veel voller gelopen. Grofweg kan men drie generaties 'Kevers' onderscheiden. Ten eerste de 'veteranen' uit de periode 1945-1957. Dat zijn de 'brilkevers' met een gedeelde achterruit en een ovalen achterruitje. Dan zijn er de modernere Kevers die net als de veteranen nog een klassieke look hebben dankzij hun 'liggende koplampen' maar technisch wat moderner zijn. Vanaf 1968 krijgen alle Kevers staande koplampen. En dan komen de modernste Kevers die tot 2003 gebouwd werden. De productie in Duitsland stopte in 1978. Kevers die in Europa op de markt kwamen werden toen uit Mexico geïmporteerd. De allerlaatste Kever rolde in 2003 in Brazilië van de productieband.

Roestbak
Een van de oudste 'roestbakken' op het treffen is die van Kees Dute uit Beltrum. Geen personenauto maar een pick-up uit 1970 met een verlaagde laadbak. "Voorlopig blijft die in deze staat", zo vertelt Kees die zijn 'blikvanger' naast een tweetal auto's van Peter Klein Gunnewiek uit Groenlo heeft geparkeerd. Klein Gunnewiek heeft een verzameling van drie kevers. Die van het Baja model is wel de meest opvallendste. Een rallymodel voor 'off the road'. Intussen vermaken een aantal deelnemers zich tijdens de behendigheidswedstrijd. Een VW Kever politiebus dient als 'speeltje'. De bus moet zo snel mogelijk voor- en achteruit worden geparkeerd tussen de roodwitte linten en pylonen. En dat is nog niet zo eenvoudig zonder rembekrachtiger en een duo passagier die buiten uit het raam een ei op een lepel moet zien te houden. Hilariteit volop.

Het is tekenend voor de ontspannen sfeer tijdens het treffen. Regio Overijssel van Keverclub Nederland kijkt dan ook tevreden terug op het treffen.