Cameraman Frans Pietersen uit Lochem bezig met het maken van opnames voor de documentaire over Vorden.
Cameraman Frans Pietersen uit Lochem bezig met het maken van opnames voor de documentaire over Vorden. Foto: Bernadet te Velthuis

Filmdocumentaire 'Ode aan Vorden'

Vorden - Fons Rouwhorst initiatiefnemer, begon drie jaar geleden met het schrijven van de blauwdruk (script) voor de documentaire over Vorden. De blauwdruk beschrijft alles wat er straks te 'zien' en te 'horen' is in de film tot in het kleinste detail. Fons Rouwhorst stelde zich als doel tijdens het schrijven van het script om een zo breed mogelijk beeld te maken van dit mooie dorp. Daarbij ging hij op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren waardoor de Vordense gemeenschap zo bijzonder is. De documentaire die in 2 x 45 min laat zien waarin een klein dorp groot kan zijn. Een film over een dorp waarop je terecht trots kan zijn en waarvan je mag houden.

Zijn interesse gaat hierbij uit naar de sociaal culturele opvattingen en leefpatronen van mensen in een kleine gemeenschap zoals in Vorden. Zelf een solist, gaat zijn hart uit naar mensen die juist geen concessies doen. En hoe kleiner de gemeenschap, hoe meer lef iemand nodig heeft om sociale verwachtingen te negeren. De in Zieuwent, een klein dorpje onder de rook van Lichtenvoorde, opgegroeide hobbyfilmer vindt in de dorpen en buurtschappen de wereld in een notendop. Hoe wij met elkaar omgaan zie je duidelijker op het platteland dan in de stad. Daar zijn die minimechanismen toch waziger dan in de minimaatschappij die een dorp is of buurtschap.

Contact
Een mooie weergave van een minimaatschappij vervult de 'Dorpskrant' het Contact in Vorden, al vele jaren een zeer gewaardeerd platform voor mededelingen uit het verenigingsleven, voor advertenties door het bedrijfsleven, voor interviews en nieuwtjes, verslagen over evenementen en al of niet eigenzinnige meningen en beschouwingen. Het verenigingsleven, cultuur, natuur en bijzondere of interessante Vordense mensen dienen dan ook centraal te staan in de documentaire.

Kastelen en buurtschappen
Uiteraard begint het bij de bijzondere ligging van Vorden, omgeven door kastelen en tal van buurtschappen. Een landschapshistorie met heide, enken en essen met middeleeuwse kastelen vormen de oudste wortels van het heden. Met de laatste resten van enkele oude boerderijen en huizen, o.a het Villa Nova, café Uenk en de Sorbofabriek komt de geschiedenis alweer dichterbij en de geschiedenis komt voor de oudere inwoners helemaal weer tot leven door historische opnames, gemengd met hedendaagse beelden van de vele buurtschappen met hun eigen bezienswaardigheden, zoals van hoedenmaakster, smid, schietvereniging en de buurtfeesten. De film zoomt vervolgens in op de vele oude rustieke boerderijtjes die op heel verschillende manier zijn omgebouwd, gerestaureerd of vernieuwd. Het bedrijfsleven komt uitgebreid in beeld door opnames van agrarische bedrijven met koeien, robots en boardcomputers, gevolgd door een gevarieerd beeld van de diverse familiebedrijven zoals Pardijs en Arfman.

Verenigingsleven
De film vervolgt met een impressie van het rijke verenigingsleven in Vorden. Van de ruim veertig verenigingen krijgen natuurlijk de oudsten ruimere aandacht. Toch komen ook de anderen zoals biljartvereniging, kinderkoor, de bridgeclub volop in het licht. Met een keur aan flitsen van recente evenementen en diverse verhalen door vrijwilligers van het eerste uur, slaat de verbazing toe dat dit allemaal in zo'n klein dorp kan en kon gebeuren. Een dorp met misschien wel de meeste burgers die een koninklijke onderscheiding hebben opgespeld kregen. Mensen die in de breedste zin van het woord Vorden op de kaart hebben gezet door het organiseren van culturele evenementen, denk daarbij aan de; Hamparty, Beachparty bij de grasplas, het Vordens songfestival en Baby Biggen Meal Bal. Evenementen in een prachtige entourage, waar 'jeugd' en 'ouderen' jarenlang van konden genieten. Het is voorbij maar belangrijk om in de documentaire aandacht te besteden aan het culturele verleden in Vorden.

Prachtige natuuropnames
Ook Vorden kent "Nieuwe Wildernis" …opnames van de middelste bonte specht, (die weinig voorkomt in Nederland) heeft een woonplekje gevonden nabij het kasteel Kiefstkamp en inmiddels vastgelegd in de documentaire. Vordenaren zullen kennismaken met alle bijzonderheden die de natuur rond Vorden zo uniek maakt, namelijk: uitgestrekte heide velden, coulisselandschappen en lommerrijke bossen. Maar ook het kronkelende Baaksebeek waar het ijsvogeltje wordt gespot.

Het zal nog een tijdje duren voordat de Vordenaren de documentaire, "Ode aan Vorden" kunnen kijken. Frans Pietersen uit Lochem, hij is inmiddels begonnen met het maken van filmopnames en Freddy Nauta (hobbyfotograaf) begint interesse te krijgen in het filmen, Gosse Terpstra mag zijn oog laten gaan over de tekst en Gerry Groot Zwaaftink zal ze daarna inspreken.