Ensemble Het Speelhuys zingt en speelt 'Kroegbarok'.
Ensemble Het Speelhuys zingt en speelt 'Kroegbarok'. Foto: Bernadet te Velthuis

Ensemble 'Het Speelhuys' sluit expositie van 't Penseel af in Dorpskerk

Vorden - De expositie van het schilderscollectief van leden van 't Penseel tijdens de Kunst4daagse in de Vordense Dorpskerk wordt op zondagmiddag 17 mei op passende wijze afgesloten met een concert door het ensemble 'Het Speelhuys'.

Het Speelhuys zingt en speelt 'Kroegbarok': liederen en dansmuziek uit het Hollandse uitgaansleven uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met authentieke instrumenten zoals de viola d'amore, violone en theorbe. De Amsterdamse speelhuizen anno 1700 waren de 'poelen des verderfs' van het uitgaansleven.

Amsterdams speelhuis was 'poel des verderfs'

Drank, tabak, dansen op de muziek van viool en bas, luisteren naar de dubieuze liedjes of uit volle borst meezingen en verleid worden door de dames die er beroepshalve rondhingen.

Ensemble 'Het Speelhuys'
Jos Koning (viool, viola d'amore) is als muzikant en als wetenschapper (musicoloog en socioloog) dé Nederlandse expert op het terrein van de Amsterdamse speelhuizen, inclusief de muziek uit die wereld. In zijn spel hoor je zowel de oude folk-rot als de barokmusicus. Tussendoor schudt hij de - waargebeurde - rode oren verhalen rond de speelhuiswereld op vermakelijke wijze uit zijn mouw. Het ensemble bestaat verder uit Jos Somsen mezzosopraan, Martin van Vliet theorbe, barokgitaar en zang en Marcel Snijders contrabas en violone. Het Speelhuys brengt de muziek uit de Amsterdamse speelhuizen weer tot leven.

Muzikaal menu
Na zo'n 300 jaar bestaat het muzikale menu nog steeds uit liederen van hoger en lager allooi uit alom bekende drukwerken als 't Amsterdamse rommel-zootje (1651) en Amsterdamse Kermiskoeck (1680) afgewisseld met dansmuziek uit Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lieties en Contredansen (1701-1713) en nog veel meer.

Aanvang is 16.30 uur. Toegang concert € 10,00 en t/m 16 jaar gratis. Toegang expositie gratis. Zie voor meer informatie de website.


vriendenvandedorpskerkvorden.nl