Hanneke, Afra, Rob en Joris Jansen van den Berg.
Hanneke, Afra, Rob en Joris Jansen van den Berg. Foto: Liesbeth Oukes

Praktijk Jansen van den Berg wordt
overgedragen aan zoon en schoondochter

Vorden - Rob Jansen van den Berg gaat na 44 jaar als fysiotherapeut te hebben gewerkt, met zijn vrouw Afra de fysiotherapiepraktijk overdragen aan zoon Joris en schoondochter Hanneke. Met alle vertrouwen gaan Rob en Afra genieten van het leven, de kleinkinderen en hun vrijwilligerswerk in Kenia.

Historie
Het begon allemaal toen Rob Jansen van den Berg in 1971 de opleiding Fysiotherapie afrondde aan wat nu de Hogeschool Arnhem-Nijmegen is. Net afgestudeerd kon hij bij een collega waarnemen in een fysiotherapiepraktijk in Arnhem en vervulde daarna de dienstplicht, als subhoofd van de afdeling fysiotherapie in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. "Ik ben in februari 1973 begonnen in het Groene Kruisgebouw aan de melkfabriek hier in Vorden," vertelt Rob. Hij vervolgde zijn praktijk aan de Willem Alexanderlaan van april 1973 tot en met november 1975. Rob en Afra verhuisden vervolgens naar een nieuw woonhuis met praktijkruimte aan de Christinalaan 16. "In 1978 heb ik daarachter ook een therapie bad neergezet." Afra Jansen van den Berg was diëtist van beroep, maar werkte jarenlang parttime in het onderwijs. "Ik heb altijd op het Graafschap College gewerkt en daar heb ik lessen gegeven voor de opleiding Verpleging en Verzorging." Daarnaast was zij tot twee jaar geleden in de praktijk betrokken bij de organisatie en administratie.
Met dokter Ben Albers en zijn vrouw Esther begonnen Rob en Afra in 2006 achter De Wehme in units samen een gezondheidscentrum, met het oog om samen een nieuw pand te gaan bouwen. De huisartsen Radstake en De Jong sloten zich in een later stadium ook aan. "Die goede samenwerking in Vorden is altijd heel uniek geweest en een voorbeeld voor de regio. Dat compliment wil ik zeker maken, mede daardoor hebben de patiënten er denk ik ook een goed gevoel over gehad. "

Gezondheidscentrum Vorden
Het Gezondheidscentrum Vorden werd gerealiseerd in 2012, in samenwerking met ProWonen. Naast huisartsen en fysiotherapeuten zijn er onder andere ook vertegenwoordigd: psychologen, maatschappelijk werk, ergotherapeuten, podotherapeuten, diëtist en het priklaboratorium van het Gelre ziekenhuis. De fysiotherapiepraktijk van Jansen van den Berg heeft diverse specialisaties, zoals manuele therapie, bekkenfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie, oedeemtherapie, dry needling. Mensen kunnen gewoon zonder verwijzing behandeld worden. Aan de locatie Christinalaan werkt de verloskundige en in het warme zwembad zijn verschillende activiteiten en therapieën. "De landelijke visie is dat gezondheidszorg zich steeds meer gaat centraliseren en dat zorgdisciplines met elkaar samenwerken," vertelt Joris Jansen van den Berg. "Daar hebben mijn vader, moeder en de huisartsen een vooruitstrevende blik in gehad bij de oprichting van Het Gezondheidscentrum." De praktijk is sinds 2013 Plus Gecertificeerd. De huidige zorgverleners moeten aan bepaalde criteria voldoen. "Wij werken samen met de patiënten toe naar betere resultaten, die meetbaar zijn voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Het fijne hiervan is dat je hierdoor zowel kwalitatief als organisatorisch jezelf continu kan verbeteren."

Toekomst
Joris en zijn zus studeerden beide aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Zij leerden daar hun beide echtgenoten kennen. Schoondochter Hanneke Jansen van den Berg begon als manager in het Gezondheidscentrum, maar ging al snel fysiotherapie studeren om zich vervolgens te specialiseren als handtherapeut. Joris heeft samen met Hanneke sinds juli 2013 de leiding genomen in de praktijk. "Ik ben het zakelijke geweten van de praktijk," lacht hij. "We willen graag dat onze fysiotherapeuten zich vooral bezig kunnen houden met hun vak en met de patiënten, wat uiteindelijk het belangrijkst is."

Sinds januari 2014 zijn Joris en Hanneke naast de praktijk gestart met Revalidatie Centrum Achterhoek. Een revalidatie centrum voor patiënten met multidisciplinaire klachten. "Wij werken hier samen met een team van fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en een diëtist, onder leiding van onze revalidatiearts. Wij organiseren hiermee lokale revalidatie geneeskunde zonder wachtlijsten en met lokale therapeuten," zegt Joris.

"We laten een mooie praktijk voor de kinderen achter," weten Rob en Afra. Zij gaan genieten van het leven en de vier kleinkinderen. "De opa en oma fase," lacht Rob, die al nadenkt over kamperen met een caravan om samen met Afra van hun pensioen te genieten. Daarnaast verblijven zij twee keer per jaar twee maanden in Kenia, om vrijwilligerswerk te doen op een school voor zwaar gehandicapte kinderen. "Ik kan hiermee mijn vak als fysiotherapeut blijven uitoefenen." Afra voegt toe: "Je doet het vooral voor die blije snoetjes."

Receptie
Vrijdag 29 mei is er een receptie achter het Gezondheidscentrum in Vorden. Tussen 16.00-19.00 uur kunnen (oud)patiënten en relaties afscheid nemen van Rob en Afra Jansen van den Berg.

www.jansenvdberg.nl