Dieuwke Lieuwma schilderde deze fietsen.
Dieuwke Lieuwma schilderde deze fietsen. Foto:

Kunst4daagse Bronckhorst van 14 t/m 17 mei 2015

Kunstroute Baak, Steenderen en Wichmond

Bronckhorst – Dit negende jaar kunst in Bronckhorst is de Kunst10daagse een Kunst4daagse geworden waar vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten openen voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de mooie (fiets)route van 37 kilometer in en rond Baak, Steenderen en Wichmond. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Verbinden en samenwerken
Wichmond wordt altijd samen genoemd met Vierakker, denk aan: Dorpsbelang, Oranjecomité, Energiecoöperatie, Toneel, Muziekvereniging Jubal en Wielerclub Wichmond-Vierakker. Het Ludgerusgebouw, locatie 6 van de kunst4daagse, is het centrum van de kernen: Hier komt alles uit de buurt.

Steenderen en Baak vormen samen met de kernen Toldijk, Bronkhorst, Olburgen en Rha Bronckhorst-West, sinds de gemeente Bronckhorst haar gebied in vieren splitste. Inmiddels zijn er gebiedsambtenaren, is er een sociaal team en één centrale onderwijs-, sport- en cultuurvoorziening in aanbouw waar ook voetbalvelden, sporthal en zwembad liggen. Het bevrijdingsvuur ging rond langs de kernen van Bronckhorst-West.

Samen exposeren
In deze route rond Baak, Steenderen en Wichmond, die start in het centrum van Baak nabij Pastoor Teubnerstraat, zijn een aantal expositieruimten waar kunstenaars samenwerken en hun werken tonen. Zij delen de ruimte met elkaar en bieden zo voor de kijkers een grote hoeveelheid kunstuitingen om van te genieten.

Bij het Beeldhouwatelier Baak/Beelden in Baak aan de Wichmondseweg 17 (locatie 17) exposeren Ada Hartman, Jos Ruis, Anne Brouwer, Tanja Blekkink en Pieter C. Schneider binnen en in de tuin van de pastorie van de St. Martinuskerk een prachtige collectie stenen en bronzen sculpturen en schilderijen. Aan de Reigersvoortseweg 26 in Toldijk (locatie 64) exposeren Anneke van der Meer en Erika Kuik hun keramiek en Marian Tiggeloven beelden in hout, brons en steen.

In Steenderen, bij tweewielerhuis Eskes aan de Bronkhorsterweg 27 (locatie 27) hebben Jannie Eskes, Rietje Heeling, Dieuwke Lieuwma en Petra Kleve, die samen schilderles volgen, binnen het thema Kunst met fietsen/fietsen met kunst hun schilderijen in acryl opgehangen.

Het Steenders Palet, Tineke Roorda, Ali Klompenhouwer, Diny Boogman en Walter Stellaart laten hun vrolijke, kleurrijke en in speelse kleuren geschilderde werken zien aan de Molenstraat 11 (locatie 24) in Bronkhorst.

Kathleen Osborne woont en werkt op een pittoresk plekje aan de Hofstraat 2 (locatie 51) in Baak. Zij schildert figuratief met magische invloeden. Licht, kleur en inzicht zijn terugkerende thema's. In het oude boerderijtje naast de Kapeltoren, laten ook bevriende gastexposanten hun werk zien. Will Schropp maakt beelden van hout, van in Nederland voorkomende bomen. Elly Sonke maakt sieraden van natuurlijke materialen en edelstenen.

Annie Elissen-Groot Tjooitink schildert koeien, kippen, mensen en tulpen op doek, maar ook op torso's of lampen. Peer Mijland bouwt stadslandschappen van primaire kleurvlakken met olieverf op linnen. Via de Dolfingweg is het een klein stukje terug naar de startplek.

Alle fietsroutes zijn te vinden in de brochure bij Weekblad Contact en staan al op de website.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl