Ilse, Shiva, Vaya, Arjun Sapkota,  Gerda Bielderman, Wilna Bennink met bestuursleden en vrijwilligers Stichting Diyo Nepal.
Ilse, Shiva, Vaya, Arjun Sapkota, Gerda Bielderman, Wilna Bennink met bestuursleden en vrijwilligers Stichting Diyo Nepal. Foto: Jan Hendriksen

"Wat als een feestelijke dag begon, eindigde in een drama dat niet te beschrijven is"

Vorden - Meer dan zesduizend doden. Vijftienduizend gewonden en meer dan 2.8 miljoen daklozen. Iedereen heeft de verwoestende beelden van de aardbeving eind april in Nepal wel gezien. Wilna Bennink (62) en Gerda Bielderman (78) uit Vorden hebben de heftige beving persoonlijk aan den lijve ondervonden. "En die was onwezenlijk en uitermate beangstigend. De grond verdween letterlijk en figuurlijk onder je voeten. Wat als een feestelijke dag begon, eindigde in een drama dat niet te beschrijven is", aldus het tweetal wanneer ze hun verhaal doen in bijzijn van Wilna's dochter Ilse Bennink (33) en haar kinderen Vaya (5) en Arjun (3) in huize Bennink.

Wilna Bennink en Gerda Bielderman waren op het moment van de aardbeving in Nepal omdat ze werkzaamheden verrichten voor de Stichting Diyo Nepal waarvoor ze actief zijn. Diyo Nepal is ontstaan omdat grondlegger Wilna's dochter Ilse Bennink door een samenloop van omstandigheden langere tijd in Aziƫ verbleef. Wilna: "Ilse was op reis in Nepal. Zij leerde het land en de mensen kennen en ging van het land en de mensen houden. Ilse vond in Nepal ook haar eigen grote liefde, ze ontmoette er haar man Shiva Sapkota (38). Samen zetten zij zich als veldwerkers met hart en ziel in voor Diyo Nepal. Ze trouwde met Shiva en geeft les aan Nederlandse kinderen." Samen met Shiva runt Ilse ook het reisbureau Pure Nepal Reizen.

Koningsdag in Kathmandu
"Tijdens de aardbeving waren we met de andere Nederlanders Koningsdag aan het vieren in Kathmandu. Het was een groots feest. Iedereen was in opperbeste stemming. Maar plotseling kwam de aarde in beweging. Het is een gevoelig gebied, er komen regelmatig aardschokken voor. Maar ik had direct in de gaten dat dit niet zo maar een schok was", zo vertelt Ilse geƫmotioneerd. "Ik was aan het filmen voor de stichting. Er brak grote paniek uit. Iedereen begon te gillen. We zijn op de grond gaan liggen", zo vertelt Gerda Bielderman. Filmbeelden van Bielderman waren tijdens de nationale inzamelingsactie op 1 mei in het programma Pauw te zien waar Ilse ook haar verhaal deed.

Evacuatievlucht
Wilna, Gerda, Ilse en haar beide kinderen zijn met de eerste evacuatievlucht vanuit Nepal naar Nederland teruggekomen. "We wilden zo snel mogelijk naar Nederland terug. Hulp bieden was onmogelijk. We konden ons huis niet meer in. En voor de kinderen was het ook beter om rust te zoeken. De aardbeving was zo beangstigend en de situatie zo chaotisch dat we vrijwel geen eigendommen uit Nepal mee konden nemen. Zonder iets keerden we terug", zo verklaart Ilse. Enkele Vordense ondernemers schonken Ilse en Vaya en Arjun spontaan nieuw schoeisel en kleding. Inmiddels heeft Ilse met enige regelmaat contact met haar man. "Shiva is in het werkgebied van onze stichting noodhulp aan het verrichten terwijl wij geld proberen hiervoor bij elkaar te krijgen."

Pure armoede
Stichting Diyo Nepal heeft hart voor de mensen in Nepal. Wilna Bennink: "Midden tussen grootse natuur en rijke oude culturen leven veel mannen, vrouwen en kinderen in pure armoede. Mensen die met kleinschalige hulp zelf hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Diyo Nepal ziet volop mogelijkheden voor concrete acties en projecten om mensen in Nepal verder te helpen.

Stichting Diyo Nepal
Stichting Diyo Nepal is een vrijwilligersorganisatie en is opgericht in 2007. Dankzij donaties, sponsoring en samenwerking heeft Diyo Nepal al voor veel mensen in Nepal iets kunnen betekenen. De gelden die de stichting ontvangt worden volledig besteed aan middelen om acties en projecten in Nepal voort te zetten of uit te breiden. Elke bijdrage steunt uitsluitend het werk van Stichting Diyo Nepal. Elke gift telt, zeker na de dramatische aardbeving.

Wilna, Gerda en Ilse zijn zich bewust dat Nederland zich al van haar beste kant heeft laten zien door massaal de ramp via giro 555 te ondersteunen. Toch hoopt het drietal dat mensen Stichting Diyo Nepal ook willen blijven ondersteunen. Elke gift op banknummer NL 75 RABO 0137589131 t.n.v. stichting Diyo Nepal onder vermelding van aardbeving, is van harte welkom.