Buitenbeeld 'Liggende vrouw' door Hennie Pasman.
Buitenbeeld 'Liggende vrouw' door Hennie Pasman. Foto: Bernadet te Velthuis

Gevarieerd samengestelde tentoonstelling, in de zin van beeltenis, materiaal en techniek

Expositie Beeldentuin Galerie de Burgerij

Vorden - In de bloemrijke beeldentuin van Galerie De Burgerij (Zutphenseweg 11) is zondagmiddag een expositie geopend met werk van Erica van der Miessen, Dries Olthof, Jan Opdam en Hennie Pasman. Het is een zeer gevarieerd samengestelde tentoonstelling, in de zin van beeltenis, materiaal en techniek. De tuin is tijdens de openingsuren (vrij) toegankelijk.

De beelden van Erica van der Miessen zijn gegoten in Neolith: 'nieuwe steen'. Het resultaat heeft dezelfde uitstraling als brons, maar lichter. Erica laat zich inspireren door karakteristieke bewegingen en houdingen van mensen, die ze uitwerkt tot een 'typisch Erica beeld' waarbij ze lichaamsdelen vergroot of juist verkleind, dit dikwijls met een ironische toon.

Beeldentuin te bezichtigen tijdens openingstijden

Dries Olthof en Jan Opdam werken samen in 'Studio O'. Als basismateriaal kiezen ze robuuste, natuurlijke materialen. Vanuit weerbarstig plaatijzer vormt Dries Olthof ruimtelijke menssculpturen waarbij de driedimensionale tedere uitstraling verrast. De inwerking van weersinvloeden doen de rest. Jan Opdam maakt ruimtelijk werk en muurobjecten. Zijn favoriete thema's zijn engelen, mandorla's en labyrinten. Na bewerking van de stevige aardse middelen weet hij zijn werk een spirituele dimensie te geven. Of zoals hij het zegt: 'Het afbeelden of becommentariƫren van de realiteit boeit me niet. Het gaat me om het beleefbaar maken van de werkelijkheid achter de werkelijkheid."

Hennie Pasman beeldhouwt zonder vooropgezet plan. De steen is haar leidraad. Met respect voor de vorm en kleur van de ruwe steen zoekt ze voorstellingen. Al werkend komen de speciale kenmerken van de steen naar voren die ze accentueert en figuratief uitwerkt - vooral mensfiguren - of bewerkt tot abstracte voorstellingen.

In de galerie van De Burgerij zijn schilderijen te zien van Jan Reudink en bronzen beelden van Sebastiaan Brinkhorst. Open t/m 14 juni: vr-zo 13-17 u. (14/5 t/m 17/5 en 14/6: 11-17 u.) Info op de website.


www.deburgerij-vorden.nl