50ste optocht tijdens feestweek Wichmond/Vierakker. Foto: Paul Harmelink.
50ste optocht tijdens feestweek Wichmond/Vierakker. Foto: Paul Harmelink. Foto: Paul Harmelink

Oranjefeest Vierakker-Wichmond 2.0

Feest met een weekend als vanouds

Wichmond - Het Oranjecomité Vierakker-Wichmond heeft de jaarlijkse Oranjefeesten die traditioneel iedere laatste week van augustus plaatsvinden, flink gereorganiseerd. Maar een vernieuwing van het feest is niet het juiste woord: doel is juist om de sfeer die de legendarische feestweek vroeger had terug te brengen.

"De laatste jaren hebben we wat terugloop ervaren op de dinsdag en vrijdag," vertelt Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité. Er moest iets gebeuren om het feest weer een nieuwe impuls te geven, vond het comité. "Daarom hebben we besloten om in plaats van twee 'halve' dagen weer een volwaardige feestdag te maken."
Het resultaat: Dolle Dinsdag wordt opgeofferd om van de vrijdagavond weer een echt dorpsfeest te maken. Zo ligt de nadruk van het Wichmonds/Vierakkers Oranjefeest vanaf dit jaar weer op het weekend.

Gouden optocht tijdens vernieuwd Oranjefeest

Ook het terrein kon wel een impuls gebruiken, hadden de leden van het Oranjecomité zich bedacht. Daarom staat de tent dit jaar met de opening richting de kermis, inclusief luifel en verhard terras. "Dat hebben we gedaan om de sfeer van gezelligheid en saamhorigheid te bevorderen," aldus Freddy.

Rode draad
Het is de rode draad in alle aanpassingen aan het Oranjefeest: in alles is goed nagedacht over de beleving van de bezoeker. Zo is een zijde van de tent ingericht als 'bruine bar', helemaal in de sfeer van een bruin café. En is er livemuziek vanaf het moment dat de tent open gaat.

Vrijdagavond
De vrijdagavond wordt dit jaar weer in ere hersteld. En daarmee bedoelen de bestuursleden: een uitpuilende tent.

"Gezelligheid, zoals gezelligheid bedoeld is. Het was de avond waarop echt iedereen in de tent was, dat je je ouders zag dansen, de ouders van je vrienden etcetera."

In-C-eeN zorgt voor een ontvangst in stijl in de tent, met contrabas, accordeon en dobro gitaar. De band speelt hits van bands als CCR en start om 20.30 uur, het moment waarop ook de feesttent open gaat voor publiek.

Showband
Om de tent serieus in beweging te krijgen heeft het Oranjecomité gekozen voor showband You and me, met een repertoire van grote discokrakers uit de jaren zeventig tot dance van nu, gezellige Nederlandstalige hits, pop, rock en van alles uit de jaren 80 en 90.
Vijftig jaar optocht
Tot slot heeft het Wichmonds/Vierakkers Oranjefeest dit jaar een gouden randje: op de zondag wordt namelijk voor de vijftigste maal op rij de jaarlijkse optocht gelopen. Een halve eeuw geleden, in 1965, werd die voor de allereerste keer gehouden en sindsdien doen inwoners van Wichmond en Vierakker ieder jaar weer wekenlang hun uiterste best om de mooiste wagen te bouwen.

Om van deze bijzondere jubileumeditie een groot feest te maken, nodigt het Oranjecomité dit jaar met nadruk iedereen die een band heeft met Wichmond of Vierakker van harte uit om mee te doen aan de optocht. Opgave van straten en groepen is mogelijk tot en met 14 juni en kan via G. Weenk.


g.weenk@hotmail.com