Honderden stoelen bezet tijdens de openluchtdienst.
Honderden stoelen bezet tijdens de openluchtdienst. Foto: Jan Hendriksen

Bezoekers openluchtdienst houden zich bezig met: 'Woar bun ie d'r ene van?'

Vorden - In een zonovergoten 'Groene kathedraal' achter Kasteel Vorden hield de Evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente Vorden in wording zondag 2 augustus haar jaarlijkse openluchtdienst. Door de storm van vorige week was het niet veilig om op de bekende plaats in de 'groene kathedraal' samen te komen en was de dienst verplaatst in de richting van het kasteel.

Mede door het mooie weer waren de honderden stoelen bezet en konden de bezoekers zich gaan bezig houden met de vraag: "Woar bun ie d'r ene van?" (van wie ben jij er een?). De Evangelisatiecommissie had dit als thema voor de dienst gekozen.

De voorganger was de bij vele Vordenaren nog bekende dominee Harry Klaasens, jaren geleden zelf dominee in Vorden. Muzikale begeleiding van de samenzang was in handen van de niet minder bekende Kees van Dusseldorp.

Familiebanden
In zijn zoektocht naar antwoorden op de gestelde vraag, begon de voorganger bij de kinderen naar het zoeken van familiebanden. "In het bos staan veel bomen, maar staat er ook een stamboom bij?", vroeg hij. Volgens een van de kinderen een domme vraag. "Kijk daar staat een boom en die heeft een stam dus dat is een stamboom.

Logisch toch?" Hij kwam er niet veel verder mee. Om de kinderen duidelijk te maken hoe familierelaties in elkaar steken werd de hulp van een Franse straatfotograaf ingeroepen, die een kind met ouders en grootouders fotografeerde en zo duidelijk maakte wat een stamboom is. De kinderen gingen na deze les genealogie naar hun eigen territorium.

Evangelie van Mattheüs
Dominee Harry Klaasens mediteerde over een tekst uit het evangelie van Mattheüs. Hierin zegt iemand tegen Jezus: "Uw moeder en uw broers staan buiten, ze willen met u praten, Waarop Jezus zei: Wie is mijn moeder en wie zijn mijn broers?". Hij wees naar zijn leerlingen en zei: "Dit zijn mijn moeder en mijn broers." In de uitleg concludeerde hij dat er naast de familiebanden als antwoord op het thema 'Woar bun ie d'r ene van?', er ook familiebanden zijn met Jezus als broer en God als Vader. Naast de meditatie werden de nodige liederen gezongen.

Menig voorbijganger bleef een moment nieuwsgierig luisteren. Na afloop van de samenkomst, tijdens het druk bezochte koffiedrinken, klonk alom de vraag: "Woar bun ie d'r ene van?"