Thijs Eykelkamp, Nick Wenneker, Kevin Weever.
Thijs Eykelkamp, Nick Wenneker, Kevin Weever. Foto:

Allemaal zijn ze bij vv Vorden op jonge leeftijd begonnen met fluiten

Vordense scheidsrechters op het Wim Kuijpertoernooi

Vorden - Een goed toernooi kan niet doorgaan zonder goede scheidsrechters. Al jarenlang heeft het Wim Kuijpertoernooi jonge talentvolle scheidsrechters aangesteld voor dit prestigieuze jeugdtoernooi, dat op 22 en 23 augustus georganiseerd wordt op de velden van de vv Vorden. In samenwerking met de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken worden de scheidsrechters aangesteld voor het leiden van de wedstrijden tijdens het 25e Wim Kuijpertoernooi.

Dus ook deze editie zijn er weer een aantal talentvolle jeugdige scheidsrechters te bewonderen tijdens het 25e Wim Kuijpertoernooi. Onder deze scheidsrechter bevinden zich ook een aantal Vordense talenten, te weten: Nick Wenneker, Kevin Weever en Thijs Eykelkamp.

Pratend met deze mannen wordt al snel gepraat over de start van hun scheidsrechterscarrière. En daarmee is gelijk de eerste link gelegd tussen de 3 scheidsrechters. Allemaal zijn ze bij vv Vorden op jonge leeftijd begonnen met fluiten. Daar waar Kevin en Thijs nog gevoetbald hebben, zag Nick op jonge leeftijd, kijkend naar het voetbal bij vv Vorden, dat voor hem een rol als scheidsrechter was weggelegd. Mijn scheidsrechterscarrière is begonnen op het schoolplein. Pas daarna ben ik in contact gekomen met vv Vorden. Kevin: "Ik heb tot mijn 16de gevoetbald. Omdat ik Nick al vanaf ongeveer mijn zesde jaar ken vroeg hij mij of het niet wat was om te gaan fluiten. Enthousiast en met veel passie vertelt hij dat hij bij de vv Vorden is begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden en van het een kwam het ander."

En zodoende gingen alle mannen de basisopleiding scheidsrechters (BOS) volgen bij de KNVB. En met succes. Alle 3 slaagden ze met vlag en wimpel en zodoende was het begin van een scheidsrechterscarrière een feit. Nick heeft het afgelopen seizoen eredivisie en 1e divisie jeugd gefloten en gaat het aankomende seizoen 2e, 3e en 4e klasse senioren fluiten op zaterdag. Kevin fluit het aankomend seizoen 2e divisie jeugd. Thijs fluit aankomend seizoen hoofdklasse en 1e klasse jeugd. Het hoogtepunt tot nu toe voor dit trio was het begeleiden van de bekerfinale van de B-jeugd in Babberich. Deze ging tussen De Graafschap en PSV. Nick mocht deze wedstrijd fluiten en werd begeleid door Thijs en Kevin. Uiteindelijk won De Graafschap deze bekerfinale en mocht het arbitrale trio de complimenten in ontvangst nemen voor het in goede banen leiden van deze finale. De uitdaging voor alle mannen is om zo anoniem mogelijk aanwezig te zijn bij de wedstrijd. "Dit betekent niet dat een wedstrijd zonder kaarten kan. Ook met het geven van kaarten kun je na de wedstrijd complimenten krijgen van beide teams over het fluiten van de wedstrijd", aldus Nick.

Ondanks hun stormachtige carrière hebben deze jonge talenten zich ook een aantal jaren ingezet voor vv Vorden. "De coördinator bij vv Vorden had een te volle agenda en de scheidsrechters kregen niet de aandacht die ze verdienden", aldus Kevin. "Daarom hebben wij deze taak een aantal jaren op ons genomen en hebben wij in die periode de scheidsrechters begeleid daar waar dat nodig was. Het is mooi om te zien dat vv Vorden een grote groep met jonge gediplomeerde scheidsrechters heeft die zich in willen zetten voor de vereniging, evenals het feit dat het mooi is om te zien dat de vv Vorden al jaren goed bezig is met opleiden van jonge spelers. En hopelijk komen er nog wat enthousiaste scheidsrechters die de stap hogerop willen maken."

Het Wim Kuijpertoernooi vraagt ook om extra vaardigheden van de scheidsrechters, omdat spelers van de buitenlandse clubs de Nederlandse taal niet machtig zijn, weten de Vordenaren. "We redden ons aardig met voetballend Engels", maar het meest belangrijk is het gebruik van lichaamstaal. Daarmee maak je het best duidelijk wat je bedoelt. Kevin en Nick spelen tijdens het toernooi ook een belangrijke rol bij het begeleiden en regelen van de scheidsrechters. Ze zijn erin geslaagd een sterk scheidsrechterskorps bij elkaar te brengen. "We staan er straks met dertien jonge arbiters die er ontzettend veel zin in hebben en enorm veel plezier beleven tijdens het Kuijpertoernooi.

Spandoek weggehaald
Het afgelopen weekend hebben 'sympathisanten' het blijkbaar nodig gevonden om het spandoek dat met vergunning van de gemeente Bronckhorst geplaatst was bij de rotonde Horsterkamp/Hengeloseweg, eraf te halen en mee te nemen.

Omdat het Wim Kuijpertoernooi pas op 22 en 23 augustus georganiseerd wordt, stelt de organisatie het erg op prijs wanneer deze personen zich zouden willen melden bij de organisatie (of in ieder geval het spandoek teruggeven), zodat het spandoek weer geplaatst kan worden. Omdat het spandoek blijkbaar een collectors item is, mogen de "verzamelaars" het spandoek zoals hier afgebeeld vanaf 24 augustus bij de organisatie van het Wim Kuijpertoernooi afhalen. Voor contactgegevens zie de website vvvorden.nl.