Letlandse Liga Vilmane.
Letlandse Liga Vilmane. Foto:

Letse organiste brengt een origineel
programma in de Vordense Dorpskerk

Vorden - De van nature Letlandse Liga Vilmane is immer inventief in haar programmering. Zo ook tijdens het Toeristenconcert op donderdagmiddag 13 augustus aanstaande, aanvang 15.30 uur. Zij heeft het programma 'Vergezichten' genoemd.

Oude muziek van Hildegard von Bingen (1098-1179) tegenover een modernere versie van Frank Ferko. Vanaf 1233 is er gepoogd haar heilig te laten verklaren. Uiteindelijk is dat proces op 10 mei 2012 door Paus Benedictus VI afgerond.

Het programma begint met het 'O Magne Pater' van Hildegard von Bingen. Daarna speelt ze drie delen uit 'The Hildegard Organ Cycle' van de Amerikaanse componist Frank Ferko (*1950). Tussen de onderdelen door draagt Jeanne Dane teksten van Hildegard von Bingen voor uit de vertalingen van Mieke Kock-Rademakers.

Liga Vilmane is concertorganist en klavecinist. Ze studeerde orgel bij Talivaldis Deksnis (Jazeps Vitols Muziek Academie in Riga, Letland), Theo Jellema en Gijs van Schoonhoven (ArtEZ) en klavecimbel bij Tineke Steenbrink aan het ArtEZ conservatorium Zwolle. Sinds 2008 is ze organist/cantrix van de Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse. Met fluitiste Martine Bauhuis en celliste Marije Toenink vormt ze het trio "Elleniah" .

Ze maakt deel uit van de ensembles "Il canto di Rame", „La Silva", en „La Corella"; ook treedt ze regelmatig met het Symphonieorkest op. Inmiddels heeft ze een ruime concertpraktijk opgebouwd: ze treedt regelmatig op in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland, Italie, USA en Nederland. Sinds 2015 is zij als docent verbonden aan het ArtEZ conservatorium Zwolle. Vrije toegang / collecte aan de uitgang.


vriendenvandedorpskerkvorden.nl