De internationals van morgen komen aankomend weekend nog eenmaal naar Vorden. Foto: Patrick van Gemert.
De internationals van morgen komen aankomend weekend nog eenmaal naar Vorden. Foto: Patrick van Gemert.

Zondag wordt een punt gezet achter een kwart eeuw internationaal voetbal in Vorden

"Het spelplezier is al die jaren onveranderd gebleven"

Vorden - "Alles begint en eindigt een keer", klinkt het nuchter uit de mond van voorzitter Jan Borgonjen. Een waarheid als een koe, maar de herinneringen aan het Wim Kuijpertoernooi zullen nog jaren aan de stamtafels in de kantine van vv Vorden worden opgehaald. Meerdere generaties weten niet beter dan dat er internationaal voetbal in het kastelendorp wordt gespeeld. In een kwart eeuw veranderde er enorm veel, maar het spelplezier is altijd hetzelfde gebleven.

Een week voordat de vijfentwintigste en laatste editie van het toernooi voor D-pupillen van start gaat, zijn Borgonjen en vele andere vrijwilligers druk in de weer op het complex. "Ik realiseer me al een hele poos dat dit het laatste Kuijpertoernooi is", vertelt hij. "Eerst voelt dat heel onwerkelijk, maar inmiddels is het besef er dat we er zondag een dikke punt achter zetten." Met een heel tevreden gevoel, weet de organisator nu al. Nog één keer hebben de commissieleden en vrijwilligers alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Neem alleen al het deelnemersveld. "RSC Anderlecht, KRC Genk behoren tot de top van België, AZ en Feyenoord wonnen beiden de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland en Arsenal staat zelfs in de top 10 van beste jeugdopleidingen ter wereld." Ja, er is best wel wat bereikt in 25 jaar tijd. "We worden als organisatie van het Kuijpertoernooi met alle egards ontvangen bij deze clubs", vertelt de toernooivoorzitter trots, zonder te willen pochen. De verbazing is nog van zijn gezicht te lezen als hij vertelt over een bezoek aan het trainingscomplex van Liverpool. "Daar hingen foto's die gemaakt zijn tijdens het Kuijpertoernooi. Toch wel een hele eer." Hoewel het Kuijpertoernooi tot één van de eerste internationale jeugdtoernooien van Nederland behoort en vanaf het begin een goede naam had bij de profclubs, is het altijd hard werken geweest voor de organisatie. Konden de spelertjes eerst nog bij kampeerboerderij Wagenvoort worden ondergebracht, inmiddels zijn hotels al een tijdje de norm. Ook aan bijvoorbeeld de accommodatie werden in de loop der jaren steeds meer eisen gesteld. Bergen papierwerk moeten worden ingevuld. Kortom, er wordt steeds meer professionaliteit verwacht en dat brengt ook de nodige kosten met zich mee. Tegelijkertijd moet je als organisatie de sponsoren ook echt wat bieden alvorens ze een bijdrage doen. Daarom is een goed netwerk misschien wel de belangrijkste vereiste om een toernooi als deze te doen slagen. Borgonjen speelde daar een belangrijke rol in. "Er vallen wel eens sponsoren weg. Het is zaak om ervoor te zorgen dat voor elke schakel die wegvalt er bij wijze van spreken drie nieuwe bijkomen."
Dat de organisatie daar 25 jaar lang in is geslaagd, daar kan men in Vorden trots op zijn. Aankomend weekend komen de internationals van morgen nog eenmaal naar Vorden. De jonge voetballers zullen onbevangen hun wedstrijden spelen zoals dat ook tijdens de eerste editie het geval was. "Het spelplezier is bij de jongens namelijk altijd hetzelfde gebleven."


Lees meer elders in deze krant