Voorzitter Jaap Nijstad overhandigde W. Staring (rechts) het eerste exemplaar.
Voorzitter Jaap Nijstad overhandigde W. Staring (rechts) het eerste exemplaar. Foto: Jan Hendriksen

Boekpresentatie 'Dichter bij de Graafschap' op 175e sterfdag dichter A.C.W. Staring

Vorden - "De Graafschap als een historisch of topografisch gegeven, een Nationaal Landschap of toch een voetbalclub? Zelfs voor de meeste inwoners van de provincie Gelderland, sterker nog, het overgrote deel van de bewoners van de Achterhoek, heeft slechts de voetbalvereniging uit Doetinchem een duidelijk herkenbare identiteit. Daarom is er op initiatief van de Stichting Portfolie, met ondersteuning van de Provincie Gelderland een bundeling van gedichten, zeer korte verhalen (zkv's) en foto's in boekvorm over De Graafschap tot stand gekomen."

Met deze woorden presenteerde voorzitter Jaap Nijstad van Stichting Portfolie zondag 16 augustus tijdens de laatste tuinopstelling van Kasteel De Wildenborch van dit jaar in de sfeervolle tuinkamer van het kasteel het boek 'Dichter bij de Graafschap'. Het eerste exemplaar werd door Nijstad aan Winand Staring overhandigd, nazaat van de meest bekende bewoner van de Wildenborch, de dichter A.C.W. Staring die van 1767-1840 leefde.
"Tegelijkertijd herdenken we vandaag de 175e sterfdag van A.C.W. Staring", zo verklaarde Jaap Nijstad in het bijzijn van talloze genodigden die medewerking hadden verleend aan de bijzondere publicatie 'Dichter bij de Graafschap'. In deze bundel schetsen gedichten, zeer korte verhalen en foto's een actueel beeld van het gebied waarin de dichter Staring destijds vertoefde: De Graafschap. Schrijvers en fotografen werden gevraagd werk in te zenden. Uit alle ingezonden materiaal werd een selectie gemaakt. De keuze werd naast kwaliteit vooral bepaald door het maken van koppelingen tussen tekst en beeld. Het resultaat is een boek dat gekenmerkt wordt door een grote verscheidenheid.

Vervloeien
De inbreng van de inzenders laat zien dat begrippen als Graafschap en Achterhoek in elkaar vervloeien. "Begrenzen is selecteren en selecteren is buitensluiten. De mildheid van waarmee de schrijvers en fotografen die veronderstelde begrenzing van het thema van 'Dichter bij de Graafschap' hebben verwoord en verbeeld, spreekt misschien nog het meest voor het karakter van dit unieke landschap; zacht, glooiend en rond, besloten en intiem maar ook de afwisseling van een onverwacht vergezicht, tolerant en tegelijkertijd zelfbewust van tijd en plaats. De geschiedenis kent talloze Graafschappen maar van 'De' Graafschap bestaat er maar één. Een Graafschap die niet eens zover verwijderd lijkt van de wereld die door haar grootste dichter, A.C.W. Staring, in zo'n kenmerkende taal werd geschilderd. Daarom is het bijzonder dat het eerste exemplaar van dit boek, 175 jaar na zijn overlijden op zijn woonstede wordt aangeboden", aldus Jaap Nijstad.

Vertolken
Aan het boek werkten onder meer Bertje van Delden en Anke Lijendijk uit Warnsveld, Arjen van Gijssel, Joke Stomps en Laurens Hoevenaren uit Ruurlo, Jacobus en Aebele Trijnsburg uit Barchem, Martine Letterie uit Vorden en Merel Hubatka en Jenny Jongepier uit Zutphen mee. Tijdens de aanbieding van het boek werd er ook gemusiceerd en gezongen uit een liedboek met door A.C.W. Staring geschreven en deels door hem gecomponeerde zangstukken. Enneke Schekman en Esther Scheerder, samen het Duo 'Mezzo-Piano' vertolken deze liederen waarschijnlijk voor het eerst sinds de dagen van de grote dichter. Tijdens de presentatie droegen aan aantal medewerkers aan het boek ook een gedicht of verhaal voor. 'Dichter bij De Graafschap' is voor vijftien euro te koop in boekhandels in Vorden, Zutphen, Gorssel en Lochem of door een e-mail te sturen.


dichterbijdegraafschap@gmail.com