Buurtvereniging de Zuivelhof.
Buurtvereniging de Zuivelhof. Foto:

Buurtvereniging Zuivelhof viert 25 jarig bestaan

Vorden - De bewoners van de Zuivelhof in Vorden hebben op vrijdag 14 augustus hun jaarlijkse buurtfeest gevierd. Dit jaar met een extra tintje in verband met het 25 jaar bestaan van de Zuivelhof.

De Zuivelhof bestaat uit elf woningen, zeven woningen worden nog door dezelfde bewoners bewoond. Het is goed toeven op de Zuivelhof. Voorheen was dit het terrein van de Coöperatieve Zuivelfabriek waar kaas en boter geproduceerd werd.
De Coöperatieve Zuivelfabriek Vorden werd opgericht in 1893 als Vordense Coöperatieve Roomboterfabriek. In 1908 werd deze voortgezet door de toen opgerichte Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Vorden".

In 1986 is de fabriek door fusie opgegaan in de Verenigde Coöperatieve Melkindustrie Coberco. Coberco was zelf in 1965 ontstaan door een fusie van Condensfabriek CDGO, (Deventer), Poederfabriek Berkelstroom (Lochem) en Comego (Zutphen).

Coberco zou weer opgaan in Friesland Foods en die zou tenslotte in 2008 samengaan met Campina, die eerder Melkunie overnam, tot Friesland-Campina. Een voorlopig einde van de concentratie van plaatselijke coöperaties.

Foto's Zuivelfabriek
Voor foto's van de voormalige Vordense Zuivelfabriek, zie www.contact.nl


Fuchsia 'Susanne van der Schoot'

Vorden - Regen…regen en nog eens regen… De open tuinendag van Kasteel De Wildenborch trok zondag 16 augustus desondanks een paar honderd bezoekers die zich niet lieten weerhouden van een natte wandeling door het prachtige park. Iemand schreef in het gastenboek: 'Bij het zien van al dit moois, brak de zon toch even door…."

Maar de echte warme zonnestralen schenen aan het eind van de middag in het Koetshuis. Daar wachtte fuchsiakweker Arie Elsman uit Wichmond gespannen de binnenkomst van Bart en Alma van der Schoot af.

In de hoek van het koetshuis stond zijn verrassing klaar, die hij even later kon presenteren. Elsman had een nieuwe fuchsia soort gekweekt en die onlangs in Utrecht tijdens de nationale fuchsiatentoonstelling goedgekeurd was. Maar wat had dat nu met Bart en Alma te maken?

Velen weten wat hen drie jaar geleden is overkomen: hun avontuurlijke dochter verongelukte tijdens haar back-pack reis door Australië. Een reis waar ze zo intens van genoot. De foto's hebben het allemaal laten zien. Om deze dochter tot in lengte van jaren bij ons te kunnen houden, heeft de nieuwe fuchsia de naam 'Susanne van der Schoot' gekregen. Want, zoals hij Herman Finkers citeerde: "Je bent pas beroemd, als er fuchsia naar je is genoemd". Emoties waren er volop, maar de blijdschap om deze vrolijke Susanne-fuchsia met haar opstaande, jubelende kroonblaadjes overheerste.


Arie Elsman kweekte een fuchsia met de naam Susanne van der Schoot’.