Winnaar van de jury: Vogelzang met 'Verschrikkelijke Ikke'.
Winnaar van de jury: Vogelzang met 'Verschrikkelijke Ikke'. Foto: Liesbeth Oukes

Optocht Wichmond-Vierakker gewonnen door
Vogelzang met 'Verschrikkelijke Ikke'

Wichmond Zondag 30 augustus vierde het dorp de 50ste optocht met verschillende jubileumwagens. Langs de kant van de route stond het publiek rijendik te genieten, want de bouwgroepen hadden flink uitgepakt voor het jubileum. Schutterskoning 2015 André Hissink en Knuppelkoningin Hermien Rietman zaten met hun partners in de koets. Muziekvereniging Harmonie Vorden zorgde voorop voor de muzikale omlijsting, achteraan liep Schuttersgilde St. Jan Keijenborg.

Oranjevoorzitter Freddy Hogendoorn heette iedereen van harte welkom op deze zeer zonnige middag. "Vijftigjarige editie, helemaal geweldig. Supermooie creaties. Ik ben dolblij met zo'n fantastische inzet." Locoburgemeester Arno Spekschoor vond het mooi om te zien dat er zoveel mensen actief zijn om zo'n optocht te organiseren, evenals de creativiteit van alle wagenbouwers. "Dat Wichmond zich kenmerkt door grote saamhorigheid hebben we mogen zien bij Zomer in Gelderland," vertelt hij. Daaruit bleek hoeveel mensen betrokken zijn bij Wichmond en het wel en wee van elkaar. "Een compliment voor iedereen die hieraan bijgedragen heeft. Ik wens jullie allemaal heel veel plezier vanmiddag."
De nieuwe juryleden liepen met hun rapporten langs de kinderen, loopgroepen en de grote wagens en stonden ook langs de route op te letten. De bouwgroepen hadden flink uitgepakt om dit jaar, de vijftigste optocht, een mooie wagen te maken. Het was een waar spektakel met verschillende onderwerpen, zoals een vijftigjarig jubileum, rampjaar 1672, Asterix en Obelix, Heel De Dorpsstraat Bakt, Las Vegas, Verschrikkelijke Ikke, Pinokkio en Moulin Rouge. Veel aandacht was besteed aan de kostuums en de voorstellingen op en rond de wagens. Later die middag werden in de tent de prijzen uitgereikt. Jury en publiek waren het dit jaar niet eens: Vogelzang met 'Verschrikkelijke Ikke' kreeg van de jury de meeste punten, de publieksprijs ging naar Jong Vierakker met 'Astrix en Obelix'.

Uitslag wagens
Grote wagens: 1. Vogelzang met 'Verschrikkelijke Ikke', 258.5 punten, 2. Lankhorsterstraat achter met 'Rampjaar 1672' met 251 punten, 3. Jong Vierakker met 'Astrix en Obelix', 244 punten. Loopgroepen: 1. Beekstraat met de achtbaan Kiek ze Goan!, 2. Heerlerweg 50 jaar optocht. De publieksprijs ging ook naar Jong Vierakker met Astrix en Obelix.
Tot slot nog de uitslagen van de oriënteringsfietstocht, 367 deelnemers: 1. Willy ter Bogt, 2. Nout Nijenhuis, 3. gedeelde derde plaatsen Ida Somsen, Bennie Hartemink, Evelien Hartemink, 4. Sebastiaan Hamer, 5. Nol Nijenhuis en Betsie Nijenhuis, 6. Jolien Hartemink, 7. Bennie Wolbrink en Oda Nijenhuis, 8. Gert jan Loman en Bennie Nijenhuis, 9. Robert Kornegoor en Gerrie Wolbrink.