Lustrumexpositie van Galerie De Burgerij in Vorden

Vorden Galerie De Burgerij aan de Zutphenseweg 11 bestaat in september vijf jaar. Aan de lustrumexpositie werken drie zeer getalenteerde kunstenaars mee, Badriah Suzanna Hamelink, Sonja de Jongh en Wilco Dragt. De opening is zondag 6 september om 15.30 uur. Eva Schuurman, schrijver van liedteksten, proza en gedichten leidt de expositie in.

Water is één van de belangrijkste inspiratiebronnen van Fine Art fotograaf Wilco Dragt. Water stroomt en beweegt, of staat juist stil. Deze voortdurende verandering en voelbare spanning vormen een onweerstaanbare lokroep, vooral bij grote watervlaktes zoals zeeën en grote meren. Met zijn landschapsbeelden onderzoekt hij de uitgestrektheid van die vlaktes, ze reducerend tot vrijwel lege ruimtes waarbij de aandacht gericht wordt op een enkel element. Zo ontstaan verstilde foto's, die uitnodigen tot eigen interpretaties, dromen en fantasieën.

De sculpturen van Badriah Suzanna Hamelink doen denken aan sacrale objecten, waarvan het gebruik in vergetelheid is geraakt. De kijker vindt als het ware het overblijfsel van een denkbeeldig ritueel. Daarbij gaat het alleen nog om hoe de menselijke maat zich verhoudt tot vorm, ruimte en lichtval.
Ze werkt met verschillende steensoorten, waaronder marmer. Sonja de Jongh beoefent de kunst van het Chinees penseelschilderen, het Sumi-e, wat letterlijk betekent zwarte inktschildering. Deze 2000 jaar oude kunstvorm is geestelijk geworteld in het Zen boeddhisme. Met deze kunst van concentratie, duidelijkheid en eenvoud laat ze de kracht van het weglaten zien: met weinig penseelstreken zoveel mogelijk uitdrukken. Een model in het moment van schoonheid vangen, dat is haar uitdaging. Ze werkt met zwarte inkt en aquarelverf.

Galerie open vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 en op afspraak.


www.deburgerij-vorden.nl