Afbeelding
Foto:

Waarom goede autobanden zo belangrijk zijn

Moderne auto's zijn voorzien van vele veiligheidssystemen. Toch zijn het de banden die onderweg het enige contact vormen tussen u en de weg. Om die reden maken goede banden het verschil in veiligheid, brandstofverbruik en rijplezier.

Elke band raakt de weg met een oppervlak dat ongeveer zo groot is als een ansichtkaart. Autobanden vertolken tijdens iedere rit de hoofdrol: ze vangen de onregelmatigheden op in het wegdek en dragen daarom in hoge mate bij aan uw rijcomfort. Het overbrengen van aandrijf- en remkrachten is ook de taak van het ronde rubber; dankzij de banden kunt u veilig rijden en remmen.

Zo is het ook met sturen: uw banden zorgen ervoor dat u goed door de bocht kunt. Omdat autobanden zo'n belangrijke rol spelen, maken goede banden het verschil onderweg. Te weinig profiel (minder dan 3 mm) zorgt voor een langere remweg en een slechte afvoer van water op een nat wegdek. Gladde banden geven bovendien een verhoogd risico op aquaplaning (abrupt drijven door gripverlies) of zelfs in de slip raken. Ook de juiste bandenspanning heeft een groot aandeel in het rijplezier en het veilig rijden. Een te zachte band zorgt ervoor dat auto onvoorspelbaar reageert in bochten of bij een uitwijkactie. Ook neemt het brandstofverbruik duidelijk toe omdat de auto zwaarder rolt. Wilt u weten hoe het met uw banden is gesteld?

Raadpleeg één van de kundige autobedrijven in de Achterhoek en laat u voorlichten over de staat van uw banden. Zij kunnen u ook adviseren over de aankoop van de juiste zomer- en winterbanden. Globale vuistregel is dat winterbanden veiliger zijn dan zomerbanden vanaf 7 graden of kouder, omdat het profiel en de andere rubbersamenstelling van winterbanden voor meer grip zorgen. Wilt u af van het wisselen van zomer- naar winterbanden? Diverse merken maken uitstekende all season banden.