Boekpresentatie Broedvogels van Hackfort en 't Suideras

Vierakker - Donderdag 24 september vanaf 20.00 uur vindt in het Ludgerus Vierakkersestraatweg 37 een boekpresentatie plaats over Broedvogels van Hackfort en 't Suideras en omgeving.

September 2012 werden enkele leden van de vogelwerkgroep NW-Achterhoek, die ook als vrijwilliger voor Natuurmonumenten actief zijn, benadert met het verzoek het landgoed Hackfort in bezit van de vereniging op broedvogels te inventariseren. De bossen en cultuurgronden van Hackfort sluiten aan op de bospercelen van 't Suideras, een aantal kleinere buitenplaatsen en bezit van het Geldersch Landschap. Op het landgoed Hackfort was in het verleden vaker een broedvogelinventarisatie uitgevoerd. Over het aansluitende gebied waren niet of nauwelijks broedvogelgegevens voorhanden. Reden voor de aangezochte vogelaars om ook dat gebied bij de broedvogelinventarisatie te betrekken. In totaal werd 1890 ha. op broedvogels onderzocht.
Een megaklus waarbij de hulp werd ingeroepen van leden van Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken. Begin januari 2013 ging de inventarisatie van start. Rond half augustus van dat jaar werden de laatste waarnemingen genoteerd en kon het bureauwerk beginnen. Honderden waarnemingen van stippenkaarten werden overgezet in GIS, notitieboekjes uitgeplozen en oude rapporten nagelezen. Dat heeft een lezenswaardig rapport heeft opgeleverd betreffende voorkomen en verspreiding van de broedvogels in het geïnventariseerde gebied en de veranderingen in de broedvogelbevolking op Hackfort laat zien tussen 1983 en 2013. Door financiële bijdragen van Natuurmonumenten, Stichting Hackfortfonds en enkele particulieren is het beide vogelwerkgroepen gelukt dit rapport, verrijkt met foto's uit het gebied, in boekvorm uit te geven.
De vogelwerkgroepen nodigen u van harte uit voor de presentatie. Op deze avond zullen de auteurs Stef van Rijn, Michiel van der Weide en Hans van Hoorn een toelichting geven op het veldwerk en de resultaten.