'Basismobiliteit Achterhoek' werd toegelicht door Ivo Visser en wethouder Peter Drenth. Foto: Bert Vinkenborg
'Basismobiliteit Achterhoek' werd toegelicht door Ivo Visser en wethouder Peter Drenth. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Basismobiliteit Achterhoek stap
dichterbij

DOETINCHEM Vanaf 1 januari 2017 moet het personenvervoer in 7 regiogemeenten vanuit een centraal punt geregeld gaan worden. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Doetinchem slaan de handen ineen. Iedereen moet zich via openbaar of een andere vorm van vervoer zelfstandig van A naar B kunnen verplaatsen. De colleges van B&W zijn deze week akkoord gegaan met de kadernota 'Basismobiliteit in de regio Achterhoek'. Binnen enkele maanden beslissen de gemeenteraden over de plannen. Wethouder Peter Drenth: "Ik verwacht dat de gemeenteraden met de plannen zullen instemmen."

Door Bert Vinkenborg

Het Bureau Moventum is door de 7 deelnemende gemeenten ingehuurd om hier een oplossing voor te vinden.
Leider van het project Basismobiliteit is Ivo Visser. Hij legt uit waarop het project gebaseerd is. Het gaat om drie peilers, Sturen op vraag, sturen op aanbod en de organisatie van het beheer.

Er bestaan op dit moment diverse soorten openbaar vervoer en vervoer voor speciale doelgroepen. De provincie verzorgt nog het Regiotaxivervoer. Het is de doelstelling alle soorten vervoer met uitzondering van de treinen onder 1 koepel samen te brengen en vanuit een Vervoerscentrale, soort 'verkeerstoren', vraag en aanbod optimaal bij elkaar te brengen.
Het resultaat zal moeten worden dat iedereen voor een redelijke prijs binnen een redelijke tijd voor hem of haar vervoer naar zijn bestemming kan krijgen.

Door het teruglopen van de budgetten van het Rijk is het noodzakelijk meer opbrengsten en besparingen te realiseren.