Menner Sven Jansen en groom Gea van de Mars met hun pony's Marie en Kees in actie. Foto: Liesbeth Spaansen
Menner Sven Jansen en groom Gea van de Mars met hun pony's Marie en Kees in actie. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Veel spektakel bij Samengestelde Menwedstrijd

HENGELO – De Samengestelde Menwedstrijd op zaterdag 10 en zondag 11 oktober georganiseerd door Menvereniging In Stap en Draf, kon onder bijzonder prettige weersomstandigheden worden verreden. De zon scheen volop. Het publiek genoot op Evenemententerrein De Hietmaat van mooie proeven, met als hoogtepunt de vierspannen op de zondagmiddag.

Voor het eerst in jaren was het droog dit wedstrijdweekend. De zon scheen volop. Het was wel behoorlijk koud en moesten deelnemers en hun publiek zich daarop kleden.

Iedereen genoot van de spectaculaire verrichtingen bij de zes hindernissen, waarbij tijdwaarnemers klaar stonden om te klokken. Elke keer weer was het spannend met welke tijd een team het rijden van de hindernis had volbracht. Langs twee trajecten verreden de deelnemers hun wedstrijd.

De menner had de teugels in handen. De groom, de assistent van de menner, stond achterop de marathonwagen. De grotere spannen hadden meerdere grooms.

Deelnemers van de 26e Samengestelde Menwedstrijd reden in verschillende rubrieken en aanspanningen, zoals enkelspan (één paard), dubbelspan (twee paarden naast elkaar), tandem (twee paarden voor elkaar) of vierspan (twee paarden voor en twee paarden achter). Na de veterinaire controle gingen de spannen van start. Zondagochtend mochten de pony's aan het werk. Pony's hebben een schofthoogte van minder dan 1.56,9 meter. Vanaf 1.57 meter spreekt men van paarden.

Deze categorie kwam 's middag in de wedstrijd. De menwedstrijden wordt door het publiek gewaardeerd: het is een samenspel tussen menners, grooms en paarden.

Prijzen werden uitgereikt voor de spannen met de beste tijden in Dressuur, Vaardigheid, Marathon en voor de drie onderdelen samen. Uitslagen en andere informatie is te vinden op de websites.


www.instapendraf.nl

www.hoefnet.nl


Eerste bijeenkomst over de introductie van de slimme meter in Vorden

Vorden - Op 14 oktober is de eerste bijeenkomst over de introductie van de slimme meter in Vorden. Cees Kraakman en Guus Ydema hebben elkaar gevonden in het project. Hoe ziet hun liefde eruit?

Cees Kraakman uit Vorden pakte twee jaar geleden namens de Werkgroep Woonlasten van drie huurdersverenigingen uit de Achterhoek de telefoon om een afspraak te maken met Guus Ydema, de toen nog verse AGEM-directeur. De werkgroep verwachtte dat voor huurders veel te besparen was in de energielasten.

Rotterdam
Kraakman: "De huurverhogingen waren toen fors en de mensen zagen er niets voor terug. Een pilot in Rotterdam met een slimme energiemeter inspireerde ons. De uitkomst was dat een slimme meter leuk is, maar pas effect sorteert als je je gedrag aanpast. Met een display, bijvoorbeeld in de woonkamer, kun je direct zien wat het resultaat van je maatregelen is."

Verjaarsdagsfeestje
"Dat is essentieel", vult Ydema aan, "want zonder display is een slimme meter net zo dom als de oude meter. Je kunt ook een app gebruiken maar daarvan is aangetoond dat die na een maand niet meer wordt gebruikt. In de woonkamer zie je de display altijd. En je praat er dan over met vrienden of familie. Een mooi onderwerp voor een verjaardagsfeestje. Dat is het begin van gedragsverandering."

"Van nature heb ik niets met duurzaamheid"

Kraakman: "Van nature heb ik niet iets met duurzaamheid. Hoewel ik er de afgelopen periode wel affiniteit mee heb gekregen denk ik nog steeds dat mensen vooral door financiële voordelen worden gedreven, ook bij de keuze voor energie.

Dat was voor ons in ieder geval de aanleiding om in actie te komen. Gelukkig kregen we hulp van Ernestine Elkenbracht van Quintens. Zij heeft gezorgd dat het ministerie van Economische zaken ging deelnemen. Maar ook het telefoontje naar AGEM was belangrijk."

Landelijke partij
Ydema: "Bedankt voor je complimenten Cees, maar vergeet je eigen werkgroep niet. Als jullie als vrijwilligers niet hadden doorgezet was er niets gebeurd. Het telefoontje herinner ik me nog. Cees kwam met de ideale AGEM-aanpak: regionaal en van onderaf. Geen bestuurders maar huurders die met een plan komen om energie te besparen. We hadden snel een afspraak en een klik."

Kraakman: "Puur zakelijk, maar wel een soort verliefdheid, want Guus en ik zaten op hetzelfde spoor. Regionaal en groen, dat is sympathiek. We hadden ook kunnen kiezen voor een grote landelijke partij, daar zat vast meer geld om iets te realiseren. Maar dat zou niet bij ons passen, wij kozen voor regionaal en groen. Wij hadden vanaf het begin vertrouwen in AGEM, ook in fases dat het stroef ging hielden we elkaar vast."