Nacht van de Nacht 2014. Foto: PR
Nacht van de Nacht 2014. Foto: PR Foto:

Ontdek wat echt donker is tijdens de Nacht van de Nacht in Vorden

Vorden - Als je wil weten wat écht donker is, dan moet je op zaterdag 24 oktober naar het centrum in Vorden komen. Daar wordt vanaf 19.00 uur de Nacht van de Nacht gevierd.

Vorig jaar kwamen er maar liefst 350 kinderen met hun ouders op het evenement af dat in Vorden zijn achtste editie beleeft. Het is een landelijk concept dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. In het kastelendorp tekenen de stichting Natuur en Milieu, de provinciale Milieufederatie en Natuurmonumenten daar voor. Verder steunen ook de gemeente Bronckhorst, de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) en de stichting Berend van Hackfort de Nacht van de Nacht. Allemaal zetten zij zich in voor het behoud van de donkere nacht.

De kinderen krijgen allereerst een nachtverhaal te horen voor de N.H. kerk. Alle lichten op die plek zullen gedoofd zijn. Vervolgens gaan de kinderen met ouders en een lampion richting het bos bij Kasteel Vorden. Het bos zal op die plek verlicht zijn met allemaal waxinelichtjes. Rondom het kasteel kunnen kinderen zien hoe donker de nacht kan zijn.

Na de lampionnenoptocht gaat het gezelschap weer terug naar het centrum van Vorden. Daar heeft Natuurmonumenten dan een prachtig diorama geplaatst en aan de hand daarvan komen de kinderen van alles te weten over nachtdieren. Vooral voor de wat oudere kinderen zijn de sterrenkijkers van sterrenwacht Phoenix uit Lochem erg interessant. Het is ook nog eens het goede seizoen om al dat moois aan de hemel te bekijken.

Van zo veel spannende dingen krijg je natuurlijk ook dorst en trek. Er kunnen broodjes worden gebakken bij het vuur en er zijn ook nog andere lekkernijen en drinken te verkrijgen. Onder het genot van een drankje (kraampje De Rotonde) en gitaarmuziek kunnen ouders zich vermaken bij het knapperend vuur.

Lampionnen zijn bij Bruna Vorden te verkrijgen.