Met hun lampionnen liepen de kinderen rondom Kasteel Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Met hun lampionnen liepen de kinderen rondom Kasteel Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Sfeervolle 'Nacht van de Nacht'

in donker Vordens centrum

Vorden - Om klokslag 19.00 uur doofden zaterdagavond 24 oktober de straatlantaarns in het hartje Vorden rondom de oude Dorpskerk van de Hervormde Gemeente Vorden. Wat was hier aan de hand? Was de stroom uitgevallen. Nee, het was een 'geregisseerde' stroomuitval in het kader van de 'Nacht van de Nacht' die op het plantsoen voor de kerk werd georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

In heel ons land is er zaterdagavond 24 oktober aandacht besteed aan de Nacht van de Nacht. Om stil te staan bij de lichtvervuiling waar mensen en dieren hinder van ondervinden en om de kinderen te laten zien wat donker is. Zo ook in Vorden. Schoolkinderen, ouders en passanten genoten zaterdagavond dan ook van van een duister gebeuren in Vorden.

Voor de achtste keer organiseerden de Vordense Ondernemers Vereniging, Natuurmonumenten en Stichting Berend van Hackfort in samenwerking met sterrenwacht Phoenix Lochem en vele vrijwilligers een gezellige educatieve avond voor jong en oud. Ongeveer tweehonderd kinderen met ouders, opa's en oma's genoten van de Nacht van de Nacht in Vorden. Als ambassadeur van de Nacht van de Nacht opende Willem Regtop deze feestelijke avond. Vervolgens kon men luisteren naar een spannend nachtverhaal over sterretjes in het heelal vertelt door Liesbeth Groot Jebbink. Daarna begon de menigte van kinderen met hun lampionnen aan de boswandeling rondom Kasteel Vorden en beleefden zij de duisternis van de nacht. Terug van hun voettocht nam Willem Regtop van Natuurmonumenten de kinderen mee naar een diorama van een donker sparrenbos met vele nachtdieren. In het duistere bos hebben nachtdieren zich verdekt opgesteld en de boswachter licht ze een voor een aan. En verhalend liet hij de das, de ransuil, de kerkuil, de jonge steenuil, de boom- en steenmarter tot de verbeelding spreken. Met het zelf bakken van broodjes, een versnapering voor ieder kind kreeg het feest, dat het jammer genoeg moest doen zonder flonkerende sterrenhemel, een laaiend slot.