Carel en Marcel Aal zijn trots op hun Autobedrijf Aal. Foto: PR
Carel en Marcel Aal zijn trots op hun Autobedrijf Aal. Foto: PR

Autobedrijf Aal: meer dan een specialist

STEENDEREN – In december is het vijf jaar geleden dat Autobedrijf Aal zich vestigde aan de Nijverheidsweg 15 in Steenderen. Carel en Marcel Aal zetten hun bedrijf ruim op: een grote werkplaats, alle benodigde gereedschap netjes geordend bij elkaar en veel magazijnruimte.

Autobedrijf Aal wordt gerund door vader Carel en zoon Marcel Aal. Carel Aal had eerder samen met een compagnon een autobedrijf, waar ook Marcel werkte. Toen Carel stopte ging Marcel aan de slag bij een bedrijf in Apeldoorn waar dringend personeel nodig was. De plannen om met zijn vader een nieuwe zaak te starten, stonden toen al op de wensenlijst.

In 2010 was het zover, zij kochten het pand aan de Nijverheidsweg. In hun buurt zijn meerdere autobedrijven. "Die versterken elkaar alleen maar," stelt Carel. "Mensen komen eerder kijken naar een auto als er meer zaken bij elkaar zijn, zeker als het om de aanschaf van een auto gaat."
Aan het eind van dit jaar bestaat het bedrijf vijf jaar. "We groeien nog steeds, we mogen niet klagen," zegt Marcel trots. Zij zijn aangesloten bij de Peugeot Citroën Association (PCA) om aan te geven dat zij zijn gespecialiseerd in Peugeot en Citroën. Dat wil niet zeggen dat zij geen andere auto's kunnen onderhouden. "We hebben alles, we kunnen alles: we hebben een mooie ruime werkplaats met vier bruggen." Ook voor het onderhoud van aanhangwagens, caravans en campers is er een hefbrug en de apparatuur.
"We hebben onze specialisatie hier," legt Carel uit. "Maar in principe onderhouden we alles zover het in onze mogelijkheden ligt. In dit gebied is de markt ook te klein. Elke auto heeft zijn eigen software tegenwoordig. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, hebben we nu een universeel diagnose apparaat, waar we alle merken mee uit kunnen lezen."
Het bedrijf is alles omvattend. "We beginnen 's morgens achter de computer om de werkorders klaar te maken en de afgewerkte orders weg te werken," vertelt Carel. "Dan gaan we de werkplaats in. Maar we moeten ook wel auto's poetsen, dat hoort er allemaal bij. Maar we kunnen en willen niet anders, dat maakt ook niet uit."

Aal is een erkend stagebedrijf, waar leerlingen zich kunnen bekwamen in de autotechniek. Marcel weet nog goed, dat hij als twaalfjarige jongen zelf in de schuur aan fietsen en brommers sleutelde. Het was niet verwonderlijk dat hij de opleiding autotechniek ging volgen, aangevuld met diagnosetechniek. Nu volgt Marcel jaarlijks opleidingen om bij te blijven met de nieuwste technieken. Hij behaalde recent het certificaat PSA Reparatie Technicus.
Marcel en Carel zijn mannen met liefde voor het vak. "Het is een voorrecht om hier te mogen werken." Zij willen zich meer zelfstandig gaan profileren als Autobedrijf Aal, een bedrijf met onderhoud aan alle automerken, met opslag van sets winterbanden en een plek waar men terecht kan om een auto te kopen. Er komt daarbij een nieuw logo, met frisse kleuren.

Autobedrijf Aal, Nijverheidsweg 15, 7221 CK Steenderen, telefoon (0575) 451113.


www.autobedrijf-aal.nl