Handelsmerk Esther (l) en Enneke is de informele manier van optreden. Foto: Josée Gruwel
Handelsmerk Esther (l) en Enneke is de informele manier van optreden. Foto: Josée Gruwel

Boeiende thuiswedstrijd in Kulturhus door Mezzo – Piano

VORDEN – Mezzo – Piano bestaat uit twee muzikale vakvrouwen: mezzosopraan Enneke Schekman – de Waard en pianiste Esther Scheerder. In het Kulturhus gaven ze zondagmiddag een weldadig concert. De weldaad zat niet alleen in de professionaliteit, maar ook in de harmonische samenwerking van de twee en in het educatieve, entertainende en no-nonsense karakter.

Door Josée Gruwel

Op het programma stonden een twintigtal liederen, allen met pianobegeleiding. "Voor de pauze brengen we liederen waarmee we onze samenwerking veertien jaar geleden begonnen. Het zijn werken waar we zelf dol op zijn, zoals Frauenliebe und Leben (acht liederen) van Robert Schumann, La Maja Dolorosa van Enrique Granados en de opera Carmen van Bizet", vertelde Enneke Schekman.
Na de eerste aankondiging volgde bij ieder lied uitleg, zodat het publiek het verhaal kon volgen. Doordat de zangeres vervolgens in de huid kroop van het personage waar ze over zong, werden de luisteraars gemakkelijk meegenomen in allerlei emoties. Kundig begeleid op de piano, die overigens qua geluid eigenlijk niet echt voldeed en vervangen had moeten zijn door een goede vleugel, toonde de voortreffelijk geschoolde mezzosopraan zich tevens een boeiend entertainer.

Bij het slotakkoord van de Spaanse liederen riep iemand uit het publiek spontaan: ,,Prachtig!" Na de vurige melodieën uit de opera Carmen, waarbij het gaat over het mooiste meisje van de stad, hadden sopraan en pianiste de harten van het publiek gestolen.
Het optreden ging na de pauze door met liederen waarbij vooral uitgepakt kon worden. Er klonken liederen van Mozart en een werk van Händel, Strauss, Verdi en Donizetti.
Beroemde opera-aria's met onderwerpen als scheiden, de liefde voor een plataan, een aangeschoten Russische prins en een oude zigeunerin die op de brandstapel terecht kwam.

Enneke en Esther beide band met Vorden

Soepel, intens, harmonieus en speels ontvouwde het programma zich. Een vlotte, vrolijke toegift kondigde het einde van een middag vol kunst en educatie aan. Hierna hadden zangeres en pianiste tijd voor een kort persoonlijk gesprek met wie dat graag wilde.

Doelstellingen concerten
Willemijn Colenbrander, adviseur kunst en cultuur en lid van de Programmacommissie Kulturhus: "Een van de doelstellingen van de concerten is dat degenen die optreden een nauwe relatie hebben met Vorden. Hen willen we graag een podium geven. Hierbij gaat het om professionals, want we willen het niveau van de kunsten (theater, dans, muziek en literatuur) hoog houden. Enneke groeide op in Vorden en Esther had een tijdlang een pianopraktijk in Vorden. Door deze formule hopen we steeds meer publiek te krijgen."

Volgende concert
Het volgende concert in deze reeks is op zaterdag 12 maart om 20.00 uur in het Kulturhus. Dan treden Koen Brouwer en Rens Polman op met zang, muziek en teksten.

Meer informatie, zie de website van het Kulturhus.


www.kulturhusvorden.nl