Stijlvol gedenken op het kerkhof
van de Kranenburg

Kranenburg - Het kerkdorp Kranenburg heeft een mooie, intieme RK begraafplaats die met zorg wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers. Eenmaal per jaar, dit jaar op maandag 2 november, is er op de avond van Allerzielen een Gedenkmoment. Bij het vallen van de avond zijn de paden verlicht met fakkels en vuurkorven, klinken er gewijde liederen en worden er troostrijke woorden gesproken. Zeven jaar geleden is dit gedenken begonnen en veel bewoners van het kerkdorp, maar ook uit het dorp Vorden, wonen deze stijlvolle plechtigheid bij. Ook mensen die geen lid zijn van de RK-parochie.

Het initiatief voor deze viering is indertijd genomen door Marion Polman die als uitvaartleider in de afgelopen jaren ook veel Kranenburgse families heeft bijgestaan bij een laatste afscheid. Ze ziet - zo vertelt ze - dit Gedenkmoment als een mooie en zinvolle aanvulling van haar werk. Er is bovendien, nu oude tradities steeds meer verdwijnen, ook landelijk een tendens om in vele plaatsen op Allerzielen een ogenblik bewust te denken aan hen, die ooit een belangrijke plaats in ons leven hebben ingenomen.

Hen herdenken die ons zijn voorgegaan

Dat kan door stil te staan bij het graf van een geliefde, misschien een bloem neer te leggen, een kaars aan te steken of eenvoudig de sfeer te ondergaan van deze herdenking. Dat dit initiatief van Marion gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat hele gezinnen uit de omgeving, vaak samen met de kinderen, die avond aanwezig zijn.
Uiteraard zal dit gedenken nooit een massaal karakter krijgen maar het blijkt dat de belangstelling ervoor elk jaar groter wordt en dit Gedenkmoment door een groeiend aantal bezoekers wordt bezocht. En na zeven jaar is uitgegroeid tot een intiem gebeuren en een stil moment. Waardevol in een tijd waarin we door zoveel indrukken en emoties worden overspoeld dat er bijna geen tijd meer is of wordt genomen om te denken aan de mensen die – zoals dat zo treffend wordt genoemd - ons zijn voorgegaan. Wie deze viering wil bijwonen wordt geadviseerd tijdig aanwezig te zijn op het RK-Kerkhof, gelegen aan de Ruurloseweg op de Kranenburg. Aanvang van het Gedenkmoment is 18.00 uur op de avond van Allerzielen op maandag 2 november.