Theo Groot Nuelend met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Pim Velthuizen
Theo Groot Nuelend met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Pim Velthuizen Foto:

Koninklijke onderscheiding voor

Vordenaar Theo Groot Nuelend

Vorden - Uit handen van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst ontving Vordenaar Theo Groot Nuelend zaterdagavond 7 november tijdens zijn afscheid bij de feestelijke jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Lochem in de Hoofdige Boer in Almen een Koninklijke onderscheiding. Theo Groot Nuelend kreeg de versierselen behorende tot Lid in de Orde van Oranje - Nassau opgespeld.

Door Jan Hendriksen

Theo Groot Nuelend (60) was sinds 1985 lid van de vrijwillige brandweer in Lochem. "Het mag duidelijk zijn dat hij zich hiermee geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen. De duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten voor de openbare veiligheid in Lochem hebben tot de Koninklijke onderscheiding geleid", aldus burgemeester Marianne Besselink die speciaal voor deze gelegenheid vanuit Groningen naar Almen was gekomen.

Theo Groot Nuelend begon zijn brandweercarrière overigens bij de vrijwillige brandweer in Vorden. Maar nadat hij naar Lochem verhuisde werd Groot Nuelend lid van het vrijwilligerskorps in Lochem. En nadat de familie tien jaar geleden weer naar Vorden terugverhuisde bleef Theo lid van het korps in Lochem omdat hij werkzaam is als chef Technische Dienst (TD) bij mengvoederbedrijf ForFamers in Lochem. "Ik draaide dan ook grotendeels 'dagdiensten' bij de brandweer", aldus de afgezwaaide brandweerman die als brandwacht tweede klas begon en 'opklom' tot de functie van 'brandmeester'.

De grootste impact in al die dertig jaar vormde voor hem de grootschalige brand bij de Mepal aan de Kwinkweerd in Lochem eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Theo: "Dat was een megabrand van ongekende omvang die me nadrukkelijk is bijgebleven. Maar ook verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken waren maakten op mij een grote indruk." Groot Nuelend maakte in de drie decennia diverse reorganisaties mee. "Maar ondanks alle opschaling naar nu de cluster IJsselstreek -waar alle korpsen uit de gemeenten Lochem, Zutphen en Brummen deel van uitmaken- bleef ik plezier houden in het vrijwillige brandweerwerk." "En dat ging zelfs zo ver dat Theo ooit op een camping in Lochem overnachtte", zo liet postcommandant Jeroen Regelink van de post Lochem zaterdagavond weten. "We hadden op een gegeven moment geen bevelvoerder beschikbaar. Theo heeft toen een weekeinde lang overnacht op Camping Erve Harkink om direct paraat te zijn." Naast de Koninklijke onderscheiding ontving Groot Nuelend zaterdagavond ook nog de versierselen behorende bij dertig jaar Brandweer Lochem. Deze werden door burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem aan Theo overhandigd.


Voor de 36e keer nagebootste jacht met paarden en meute honden in Vorden

Vorden - Een jacht met paarden en een meute honden: ofwel de jaarlijkse Slipjacht. Zaterdag 14 november vindt deze door traditie omgeven nagebootste jacht voor de 36e keer in Vorden plaats. Verantwoordelijk voor de organisatie is Jachtcomitié Vorden bestaande uit Albert Mulderije, Appie Noordkamp en Tiny Koning. Te gast zijn zaterdag leden van de Koninklijk Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV).

Door Jan Hendriksen

De slipjacht komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de jacht zoals die in Vorden wordt gehouden, vertoont meer gelijkenis met foxhunting zoals dat sinds het midden van de 18e eeuw in Engeland wordt bedreven. Belangrijk verschil met het Engelse gebruik is dat er bij deze slipjacht niet op dieren gejaagd wordt maar door de meute en volgers slechts een geurspoor (scent) van een vos wordt gevolgd. Er bestaat een duidelijke taakverdeling tussen de deelnemers. De Master (André van Leeuwen) is verantwoordelijk dat de meute gedisciplineerd is en goed jaagt. De Huntsman (Gert Lourens) is in dienst van de KNVJ en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute. De Whippers-in assisteren de Huntsman bij de training en tijdens de slipjacht. Master, Huntsman en Whippers-in vormen gezamenlijk de equipage. De Fieldmasters (Boudewijn van Heuveln en Henk Rottinghuis) zijn op de jachtdag de gastheer namens de vereniging en zijn tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld. Het verzamelpunt voor de jacht is zaterdag de Kasteelweide van Kasteel Vorden waar wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst om 13.00 uur de deelnemers welkom zal heten. De inzet van de eerste run is om 13.15 uur nabij de brug over de Veengoot aan de Hengeloseweg, vervolgens gaat de route via de Deldenseweg, Hamminkweg terug naar de Hengeloseweg waar de 'kill' bij Kasteel Kieftskamp plaatsvindt. De tweede run start rond 14.00 uur vanaf Kasteel Kieftskamp via de Berkendijk, Lieferinkweg, Zomervreugdweg, Lindeseweg, Lindese Enk naar de 'kill' bij Landgoed 't Zelle in Hengelo. Om 14.45 uur wordt de derde en laatste run ingezet aan de Beunkstege en gaat via de Schuttestraat, Bergkappeweg, Kostedeweg en Schuttestraat naar de laatste 'kill' op de Kasteelweide van Kasteel Vorden aan de Schuttestraat. "We hopen op prachtig jachtweer en dat de 'scent' goed blijft hangen zodat we prachtig 'hondenwerk' te zien krijgen", zo hoopt Tiny Koning van het Jachtcomité Vorden.
Ontzettend blij is het hele gezelschap met de loyaliteit van alle landeigenaren, zonder wiens toestemming een dergelijk cultuurhistorisch evenement niet te organiseren is.


Theo Groot Nuelend werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje - Nassau. Foto: PR