Afbeelding
Foto:

Harmonie Vorden en muziek in de klas

Vorden - Donderdagavond 5 november werd in het Kulturhus het project van harmonie Vorden 'Muziek in de klas' voor de kinderen van de groepen 6 en 7 van de basisschool De vordering afgesloten met een slotconcert.

Ouders, opa's en oma's en docenten werden om 18.30 uur welkom geheten door Johan Jacobsen, een van de drie docenten die de kinderen sinds vrijdag 28 augustus heeft begeleid. Samen met Harry ten Brinke en Geert-Jan Dijkerman hebben de docenten de kinderen kennis laten maken met de blaas- en slagwerkinstrumenten. De kinderen mochten zelf kiezen welke instrument zij wilden bespelen. De meeste voorkeur ging uit naar de klarinet en het slagwerk maar ook de saxofoon, trompet, tuba, hoorn en trombone stonden in de belangstelling van de kinderen. Onder begeleiding van de docenten hebben zij in 9 weken het instrument naar keuze leren bespelen en zijn ze bekend gemaakt met het notenschrift en de bijbehorende ritmiek. In een goede samenwerking met het jeugdorkest van harmonie Vorden konden de leerlingen donderdagavond ouders en familie laten horen wat zij de afgelopen weken hadden geleerd. Afwisselend met het jeugdorkest werden al enkele muziekstukjes gespeeld en in een gezamenlijk nummer werd het concert afgesloten.
Voorzitter Wout Dekkers gaf aan dat harmonie Vorden met dit project kinderen in contact wil brengen met de blaasmuziek maar dat muziek maken ook goed is voor de ontwikkeling van de kinderen. Hij dankte het bestuur en docenten van de Vordering voor hun medewerking aan dit project en de drie docenten die in een korte tijd er in waren geslaagd om kinderen zo enthousiast te maken voor het bespelen van een blaas- of slagwerkinstrument.
Maar het allerbelangrijkste is het enthousiasme en het plezier dat kinderen hebben beleefd door deelname aan dit project. De ouders van de kinderen hebben het aanbod van de harmonie ontvangen om gedurende 8 weken tegen een gereduceerd tarief les te mogen ontvangen. Harmonie Vorden hoopt dat met dit project het aantal jeugdleden zal toenemen en dat het project kan worden voortgezet. Voor dit jaar heeft de vereniging naast eigen middelen ook een bijdrage mogen ontvangen van de Veilingcommissie en de gemeente. Voor volgende schooljaren worden nog sponsoren gezocht en wordt onderzocht of scholen gebruik willen maken van de regeling van het ministerie van onderwijs, die 5 miljoen beschikbaar stellen om het muziekonderwijs in het onderwijs te stimuleren. Sponsoren zijn welkom en mogen zich aanmelden bij de harmonie.

Vrijdag6 november heeft het project een vervolg gekregen bij de hogere groepen van de Kraanvogel. Ook dit project wordt uiteindelijk afgesloten met een concert in het Kulturhus.