Het jubilerende echtpaar Helmink, met zoon Bennie en dochter Ans. Foto: Josée Gruwel
Het jubilerende echtpaar Helmink, met zoon Bennie en dochter Ans. Foto: Josée Gruwel Foto:

Ben en Betsy Helmink 60 jaar getrouwd

VORDEN – Ben en Betsy Helmink waren maandag 9 november zestig jaar getrouwd. In huiselijke kring werd een feestje gevierd.

Door Josée Gruwel

In de Pastorieweg was de voordeur versierd met groen en witte rozen. Een bord met 'Hulde aan het bruidspaar' wees de weg naar het jubilerende paar. Met de twee kinderen en hun echtgenotes en loco-burgemeester Arno Spekschoor genoten ze 's morgens van koffie met gebak. 's Avonds kwamen de kleinkinderen: Debbie, Chantal, Twan en Denise. Het feestje werd bescheiden gehouden in verband met de gezondheid van (o)ma Betsy.

Pa Ben herinnert zich zijn trouwdag als de dag van gisteren. "We vierden feest op de zolder bij café Krijt in Wichmond. Toen we naar huis liepen, had het een beetje gesneeuwd. Het was net een sprookje."

Met zijn vrouw stil naast zich in de rolstoel, vertelde hij over zijn leven als militair en timmerman en showde hij met trots zijn schuurtje waarin hij klust. Drie nestkastjes stonden er op de werkbank, bijna klaar. Ben werd geboren in Wichmond en Betsy's wieg stond in 'de Pierendiek' in Vierakker. Ze leerden elkaar kennen omdat Betsy een van de meiden uit Vierakker/Wichmond was die in de oorlog brieven schreef naar militairen die uitgezonden waren naar Nederlands-Indië. Ben was een van hen. Na de oorlog ontmoetten ze elkaar en kregen verkering nadat hij haar thuisbracht van de Steenderense kermis. Ze trouwden in 1955 en gingen wonen aan de Dorpsstraat in Wichmond.

In drie jaar tijd kregen zij drie kinderen

Na vijf kinderloze jaren werden er, na een bezoek aan het bedevaartsoord in Wittem, in drie jaar tijd drie kinderen geboren: Bennie, Jan en Ans. "Er werd verhuisd naar de Beeklaan in Wichmond en er volgden veel gelukkige jaren", volgens Bennie en Ans. "Timmerman pa verbouwde het huis aan de Beeklaan met grote precisie en elke ruimte werd optimaal benut. In de achtertuin van zijn timmerwerkplaats verbouwde hij groenten. Ma was zorgzaam en ging toen we groter werden in de gezinszorg werken. Ook was ze de grote animator in de buurtvereniging. Vooral tijdens het jaarlijkse sinterklaasfeest, waar alle kinderen uit Wichmond kwamen."

De kinderen denken met plezier terug aan de sportiviteit binnen het gezin. "Pa heeft jaren als aanvoerder gevoetbald in het eerste elftal van Sociï, de plaatselijke voetbalvereniging. Zijn sportiviteit droeg hij over op ons. Met ma was hij trouwe supporter bij onze voetbal- en tenniswedstrijden."

Binnen de Wichmondse gemeenschap stonden Ben en Betsy, altijd bereid om te helpen, voor veel mensen klaar. Trouw bezochten ze ook de diensten in de RK kerk te Vierakker. Diezelfde gemeenschap en het geloof boden steun en troost nadat zoon Jan op op achttienjarige leeftijd (in 1980) verongelukte met zijn brommer. Na het overlijden van schoondochter Mia (in 2008) volgde nog een zware periode.

Tot januari 2015 woonden Ben en Betsy in Wichmond. Noodgedwongen verhuisden ze, in verband met gezondheidsproblemen van Betsy, naar de Pastorieweg in Vorden.

Ans en Bennie: "Dat was een moeilijke stap. Jammer genoeg heeft ma er maar tot juli 2015 kunnen wonen, in verband met het verslechteren van haar gezondheid. Met name door de grote toewijding van pa als mantelzorger hebben onze ouders zo lang mogelijk samen kunnen wonen. Nu woont ma op de Hackforterhof, dichtbij de Pastorieweg. Daar bezoekt pa haar trouw elke dag. Hij gaat er lopend of op de fiets heen. Het is mooi om te ervaren hoe blij ze zijn als ze elkaar zien."


Kwartetten bij Keurslager Vlogman

Vorden - 'Mag ik van jou uit de categorie rund, de biefstuk?', zal één van de vragen zijn, die de komende tijd in veel huishoudens wordt gesteld. Vanaf 9 november kan namelijk iedere klant sparen voor het gratis Keurslager kwartet. En ook bij Keurslager Vlogman zijn deze unieke kwartetspellen te vinden.

De actie
Sparen voor het kwartet is heel eenvoudig. Bij elke € 5,- besteding ontvangt de klant een stempel. Tien stempels is een volle kaart én een gratis kwartet waard! "Het kwartet bestaat uit 9 categorieën: van het rund, varken en kip tot vleeswaren en streekproducten. Mijn favoriete categorie is: verrassende vleesnamen. Wist u bijvoorbeeld dat de 'ezel' ook een stukje vlees is?", aldus Keurslager Dick Vlogman.

Vergroot kennis over slagersvak
Het kwartet is niet alleen leuk om te spelen, maar ook erg leerzaam voor jong én oud. Op elk kaartje staat een vrolijke tekening afgebeeld met een informatief stukje tekst. "Wij vinden het altijd leuk om uitgebreid over ons vak te praten, maar lang niet alles komt aan bod als de klant in de winkel is. Dit kwartet geeft op een vrolijke en speelse manier meer informatie. Mocht de klant daarna nog vragen hebben, dan kan hij/zij natuurlijk in de winkel terecht", vertelt Dick Vlogman enthousiast.

Nieuwsgierig?
Spaar vanaf 9 november mee voor het gratis kwartet bij Keurslager Vlogman. In de winkel zal de klant niet om de kwartetactie heen kunnen en voor kinderen is er een leuke kleurplaatactie. Maar let op en wees snel, voor deze actie geldt: op = op!