Gouden duo Torleif Hartelman en Sam Lowes. Foto: PR
Gouden duo Torleif Hartelman en Sam Lowes. Foto: PR

Nieuwe uitdaging voor Hartelman en Lowes

HENGELO - De 26 jarige Engelse motorcoureur Sam Lowes vroeg eind 2012 aan Torleif Hartelman van Hartelman motoren om hem te begeleiden in het WK motorracen. Hartelman twijfelde in eerste instantie omdat Lowes voor het Russische Yaknich Motorsport reed en het in het begin niet boterde tussen Hartelman en het Russische team. Hij overwoog zelfs begin 2013 alweer op te stappen. Dit kwam mede omdat de adviezen die Torleif gaf niet door het team werden uitgevoerd.

Na een pittig gesprek met de leiding besloot men toch door te gaan en niet zonder succes. Hartelman bracht wat veranderingen door en het Yaknich Yamaha Motorsport team werd zelfs wereldkampioen met Lowes in de World Supersport categorie.
De inmiddels 26-jarige Britse coureur heeft een geweldige staat van dienst. In 2010 behaalde hij zijn eerste titel in de Britse Supersport categorie en reed een seizoen later het World Supersport kampioenschap. In 2011 behaalde Lowes al zes podium plaatsen op een Parkalgar Honda. Hij wilde meer en liet weten wereldkampioen te willen worden, wat hem uiteindelijk net niet lukte in 2012.

Uitkomend op een Bogdanka Honda wist hij zelfs twee races winnend af te sluiten en vier keer tweede te worden. Dit was goed voor een derde plaats in het kampioenschap. Lowes had iemand nodig om hem te begeleiden en kwam eind 2012 terecht bij Torleif Hartelman. Sindsdien is het duo onafscheidelijk en dat is te merken. Meteen in het eerste seizoen dat men samenwerkte werd de titel in de World Supersport 600 binnengehaald.

Lowes won in 2013 maar liefst zes races waaronder de race in Assen op het TT Circuit. Naast de zes overwinningen haalde Lowes ook nog vijf tweede plaatsen in dat jaar. Een logisch gevolg was dat het duo de overstap maakte naar het WK Moto2 kampioenschap. Bij het Italiaanse Speed-Up Racing werd een contract getekend door Lowes. Hij heeft er werkelijk alles voor over om op een dag wereldkampioen te mogen worden in de Moto2 of MotoGP klasse. Zonder Hartelman is dit volgens Lowes niet mogelijk omdat hij zowel voor als na de races altijd voor hem klaar staat met raad en daad. Seizoen 2014 werd door het duo en het Speed-Up Racing afgesloten met een ietwat teleurstellende dertiende plaats. Op zich een prima debuut in een voor hen geheel nieuwe klasse en kampioenschap. Coureurs zijn nu eenmaal nooit tevreden met de resultaten die ze neerzetten behalve als men races winnend weet af te sluiten. Het doel voor 2015 was niks minder dan in de top drie te eindigen, wat helaas net niet lukte. In het begin van het seizoen zag het er prima uit en waren de resultaten goed te noemen.

Een eerste plaats in Amerika, tweede Australië, derde in Argentinië, Nederland, Spanje en diverse vierde en vijfde plaatsen kon men bijschrijven. Helaas verzaakte het Italiaanse team om de motor elke wedstrijd optimaal goed voor mekaar te maken. Dat koste een derde plaats in het kampioenschap mede doordat Sam vier keer uitviel. Toch mogen Lowes en Hartelman trots zijn om als vierde te eindigen achter kampioen Joan Zarco, Alex Rins en Tito Rabat.

In 2016 gaat men de overstap maken naar het Federal Oil Gresini Moto team. Daar zal men uitkomen op een Kalex motor waar de top drie van afgelopen jaar ook mee reed. Hartelman ziet het helemaal zitten, de afgelopen weken werden er diverse dagen getest op Spaanse circuits meteen na afloop van het MotoGP seizoen. De testen waren veel belovend. Hartelman liet weten dat de ellenbogen van Sam weer als vanouds aan de grond kwamen. Men hoopt op een goede samenwerking met het nieuwe team. Volgens Torleif zal zoals het er nu naar uitziet, Lowes in 2017 de overstap maken naar de MotoGP klasse voor het Aprilia Racing Team Gresini.


Partnergroep RondomAutisme

Doetinchem - Door het autisme van uw partner verandert ook uw leven. Het doel van de partnergroep is u te ondersteunen bij de moeilijkheden die u ervaart.

Wat kunt u van de partnergroep verwachten? Tijdens de bijeenkomsten van de partnergroep krijgt u de gelegenheid te praten over uw gevoelens en ervaringen. Deze ervaringen deelt u met met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Door (h)erkenning van de problemen voelt u zich sterker. De begeleidster geeft u advies en ondersteuning.

De deelnemers bepalen zelf welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn, bijvoorbeeld:
• goed voor mezelf zorgen;
• een evenwicht binnen mijn relatie vinden.

Het voordeel van een groep is dat u ervaringen kunt uitwisselen met anderen, van elkaar kunt leren en steun ontvangen. U hoeft niet veel uit te leggen, want u bent met lotgenoten en zij spreken dezelfde taal.

Bijeenkomsten
De partnergroep komt één keer per twee weken bij elkaar. De 10 bijeenkomsten vinden plaats op de maandag- of de dinsdagmiddag, graag uw voorkeur aangeven. De bijeenkomsten zijn van 13.30 – 15.00 uur.

Voordat de groep start maakt u eerst kennis met de begeleidster 'Karin Rossel Veldkamp. De begeleidster is maatschappelijk werkster en autismedeskundige. Haar rol is ervoor te zorgen dat elk groepslid de ruimte krijgt om mee te doen. De groep bestaat uit maximaal zes partners en/of direct betrokkenen. Meer weten? Stuur een e-mail o.v.v. partnergroep.


info@rondomautisme.nl