Symone Boerstoel:
Symone Boerstoel: "Ik hoop echt dat we de mensen daar in het hart kunnen raken."

Symone Boerstoel op tournee door China als concertmeester

Vorden - De spanning die momenteel in de wereld heerst, oud en nieuw vieren zonder man en kinderen, een regering die de mensenrechten niet altijd respecteert; de Vordense violiste Symone Boerstoel had zo haar redenen om te twijfelen al dan niet met het projectorkest Vocal Dating Orchestra Holland naar China af te reizen. Toch nam ze uiteindelijk het besluit om op 27 december als concertmeester mee te gaan naar de andere kant van de wereld voor een reeks Nieuwjaarsconcerten.

Door Gerwin Nijkamp

"Je bent in dat land meer product dan mens", vertelt Symone. De overheid heeft in China de regie over heel veel zaken die in Nederland ieder voor zich bepaalt. Ook zij zal daarmee te maken krijgen, beseft ze. "We kunnen bijvoorbeeld geen berichten op social media plaatsen tijdens ons verblijf in China. Verder krijgen we als opdracht mee om ons daar alleen maar positief te uiten." Ze vroeg zich dan ook af: "Wil ik wel naar zo'n land?" "Misschien was het wel heel idealistisch geweest om te zeggen: ik ga niet", verzucht ze. "Maar ik heb - ook op advies mijn man en zoons - besloten toch te gaan. Zo'n kans krijg ik misschien nooit weer." En, zo wenst ze vurig: "Ik hoop echt dat we de mensen daar in hun hart kan raken met onze muziek."

Zelf denkt de violiste door deze reis een rijker mens te worden. Niet als het om geld gaat, ze krijgt immers geen vergoeding voor haar werkzaamheden, maar wel als het gaat om levens- en werkervaring. Symone die haar brood verdient als professioneel violiste, kijkt enorm uit naar de samenwerking met in totaal zo'n vijftig muzikanten uit heel Nederland, zowel professionals als amateurs. "Als concertmeester fungeer ik tijdens de shows en repetities als rechterhand van de dirigent. Deze unieke ervaring zie ik als een enorme aanvulling op mijn CV."

Het projectorkest dat op uitnodiging van de ambassade voor de derde keer naar het Aziatische land afreist, trekt met een hele karavaan bussen van concerthal naar concerthal. De Vordense musica verwacht dat de zalen goed gevuld zullen zijn. Het publiek zal volgens Symone bestaan uit Chinezen uit de wat hogere lagen van de samenleving. "Gasten die op uitnodiging van de ambassade komen, een deel van het leger, maar ook medewerkers van bedrijven die een ticket voor de show als kerstcadeau krijgen." De man van Symone, dirigent Joop Boerstoel, stond al eens op het podium in China en ondervond dat het publiek, misschien wat gemaakt, mega-enthousiast reageert. "Ze gaan bij wijze van spreken op de banken staan. Het zal heel anders zijn dan een concert in Nederland of Europa."
Bij de samenstelling van het repertoire is natuurlijk rekening gehouden met de smaak van het Chinese publiek. "Men is er gek op musicals en Weense klassiekers. We spelen een nummer uit de musical Frozen, de Radetzkymars, maar ook Aan de Amsterdamse grachten."

Eén show in Nederland
Voor wie Symone en het projectorkest Vocal Dating Orchestra Holland aan het werk wil zien, maar niet af kan reizen naar China, is er één mogelijkheid in eigen land. Op zaterdagavond 12 december staat het gezelschap op het podium in het Amersfoortse theater De Flint.


www.deflint.nl


Kerstconcert st. Willibrorduskerk

Vierakker - Zondag 20 december om 15.00 uur vindt er een kerstconcert plaats onder leiding van dirigent Hans de Wilde in de St. Willibrorduskerk te Vierakker.

Op deze zondag voor Kerstmis verheugt de St. Willibrorduskerk in Vierakker zich wederom op de komst van dirigent Hans de Wilde uit Zutphen. Dit keer neemt dirigent De Wilde het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock mee naar Vierakker. Op het programma staat de Vespers van de beroemde Russische componist, pianist, dirigent en muziekpedagoog Sergei Rachmaninoff (1873-1943).

Rachmaninoff wordt gezien als een van de belangrijkste pianisten van de 20ste eeuw en was als componist voortzetter van de Russische romantiek. De vespers worden gezien als een van de mooiste werken van Rachmaninoff. Het is de derde keer dat het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock naar Vierakker komt: 70 man/vrouw sterk stapt op zondag, 20 december in Nijmegen in de bus voor de reis naar Vierakker. Al tweemaal eerder gaf het koor een uitvoering in Vierakker. Beide uitvoeringen waren een doorslaand succes. Kaarten zijn te bestellen via info@demooistekerk.nl en verkrijgbaar bij het Ludgerusgebouw in Vierakker, Sigarenspeciaalzaak Schimmel in Zutphen en een half uur voor aanvang van het concert.

Openstelling 2de Kerstdag
Zoals gebruikelijk is de St. Willibrorduskerk in Vierakker 2de Kerstdag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Deze openstelling wordt altijd druk bezocht. Nu, in de kersttijd, prachtig versierd en met maar liefst twee kerststallen, is de kerk helemaal een plaatje.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de gepolychromeerde kerststal van gebakken en geglazuurde klei welke, zo wordt verteld, door dr. Jospehus Hermanus Albertus ter Heerdt (Deventer, 10 maart 1886 – Zutphen, 4 mei 1960) in 1931 werd meegebracht vanuit Spanje, waar hij op 'studiereis' is geweest. Maar komt deze kerstgroep wel van oorsprong uit Spanje en hoe belandde deze in Vierakker? Komt naar Vierakker, waar deze 2de kerstdag dit raadsel wordt onthuld.

Koffie en thee staan voor u klaar en voor de oudere kinderen is er een leuke 'speurtocht' door de kerk.