Kees Bink (l) en Bennie Horsting bekijken de vogels. Foto: Jan Hendriksen.
Kees Bink (l) en Bennie Horsting bekijken de vogels. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Kringshow De Vogelvriend kan zich kwalitatief meten met landelijke top

Vorden – In de nieuw ingerichte foyer van Kulturhus Vorden is het getjilp en gekwetter al op afstand te horen. De grote zaal van Kulturhus Vorden was afgelopen weekeinde het domein voor een regionale Vogelshow. Met dank aan de Vordense Vogelvereniging De Vogelvriend die een Kringshow voor eigen leden en leden van zusterverenigingen uit Ruurlo, Eibergen, Zutphen en Apeldoorn had georganiseerd. Iets meer dan 500 vogels bevolkten twee dagen de zaal. Omringd door prachtige natuurfoto's van Ido Hummelink uit Warnsveld en realistische schilderwerken van Annet Horsting uit Vorden waardoor de show een extra cachet kreeg.

Door Jan Hendriksen

Ondanks de vergrijzing in de vogelsport was het De Vogelvriend toch gelukt om samen met de zusterverenigingen De Berkel (Eibergen), Ons Genoegen (Zutphen), Partropika (Apeldoorn) en Ruurlo en Omstreken een show neer te zetten met een kwaliteit die in sommige rubrieken zich kan meten met de landelijke top. "En daar mogen we best trots op zijn", zo laten voorzitter Kees Bink en secretaris Bennie Horsting van De Vogelvriend weten.

Beide 'vogelkwekers', die al talloze nationale- en internationale successen op hun naam hebben staan, praten gepassioneerd over hun grote hobby als we een rondgang maken langs de kooien. Diezelfde vergrijzing zorgt er echter ook voor dat de organisatie van een show als die in Vorden op een kleinere groep vrijwilligers terecht komt.

Kees Bink: "Dat gaat van administratie tot het opbouwen en van het voorbrengen van de vogels bij de keurmeester tot het werven van sponsoren om de show financieel rond te zetten."

Samensmelting
De Vogelvriend telt momenteel twintig actieve leden waarvan er afgelopen weekeinde tien hun vogels showden. Voor Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken is die groep nog kleiner. "We tellen momenteel nog rond de vijftien leden waarvan er zes hun vogels hebben ingezonden", zo verklaart bestuurslid Henk Haakmeester. Op dit moment telt ons land nog twee landelijke vogelbonden: Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders (ANBvV) en de Nederlandse Bond van Vogelhouders (NBvV).

Bennie Horsting en Kees Bink (die beiden onder meer ook landelijk als keurmeesters actief zijn voor de ANBvV) verwachten op termijn een samensmelting van beide bonden. "En dat is ook noodzakelijk willen we een bestaansrecht behouden. Niet alleen organisatorisch maar ook financieel."


Lees meer over de winnaars en verenigingskampioen op pagina 3