Alle prijswinnaars van de Achterhoek-Kan-Het-Prijs en degenen die een eervolle vermelding kregen. Foto: Josée Gruwel
Alle prijswinnaars van de Achterhoek-Kan-Het-Prijs en degenen die een eervolle vermelding kregen. Foto: Josée Gruwel Foto:

Achterhoek-Kan-Het-Prijs voor het eerst uitgereikt

DOETINCHEM – De Mantelzorg- en Vrijwilligerscarrousel Klavervier uit Doetinchem, het Jongerenteam Oude IJsselstreek en VriendenTuinen Achterhoek kregen vrijdagmiddag in Amphion de Achterhoek-Kan-Het-Prijs. De prijs komt van de acht Achterhoekse gemeenten en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Er waren 29 genomineerden.

Door Josée Gruwel

In deze tijd worden burgers, organisaties en bedrijven uitgedaagd om zoveel mogelijk participatiemogelijkheden te creëren, zonder bemoeienis van de overheid. De acht Achterhoekse gemeenten willen hiervan voorbeelden laten zien en belonen. Het antwoord daarop is de Achterhoek-Kan-Het-Prijs. Een prijs die een erkenning is voor initiatieven en een boost geeft aan nieuwe ideeën in de regio. Voor de prijs kan men door medeburgers genomineerd worden. Uiteindelijk worden er drie prijzen toegekend: voor arbeid, samenleving en jongeren. Een tienkoppige jury, onder leiding van wethouder Kees Telder, hield de nominaties tegen het licht. Er werd beoordeeld op de mate van vernieuwing, de integraliteit op het sociale domein, de schaalgrootte qua bereikte doelgroep en gebied, de eenvoud qua opzet en daaraan gekoppeld een zo groot mogelijk effect, de kopieerbaarheid voor andere initiatiefnemers en de mate waarin de zelfredzaamheid van de gebruikers wordt bevorderd.

In Amphion vertelde wethouder Telder over de klus die het was om uiteindelijk tot de winnaars te komen. Om de jury heen was er nog een denktank van meelezers. "We hebben de nummers een gekozen, maar eigenlijk is iedere genomineerde een winnaar." MEE-Oost regelde de organisatie van de Achterhoek-Kan-Het-Prijs. Esther Kopmels, directeur van MEE-Oost: "Een heleboel mooie initiatieven zijn er ontwikkeld. Initiatieven van burgers voor burgers." Kees Telder: "Dit is de enige prijs in het sociale domein die door de gezamenlijke acht gemeenten uitgereikt wordt."

Bij de uitreiking, waarbij presentator Frans Miggelbrink een ontspannen sfeer creëerde, werden er van iedere categorie naast de winnaar ook twee eervolle vermeldingen gegeven. In de categorie arbeid waren dat de Wesselgroep Lichtenvoorde en Martin Lijstenmakerij Neede, in de categorie samenleving Woonzorgcentrum Schavenweide Doetinchem en Puur Natuur Hengelo en in de categorie jongeren de Drostlerhoeve Eibergen en Cool Nature Park de Bleijke Hengelo. Drie wethouders reikten de prijzen uit: Ingrid Wolsing van de gemeente Montferland, Marijke van Haaren van Berkelland en Kees Telder van Doetinchem

Mantelzorgcarrousel
Carla Schölzel uit Doetinchem won in de categorie samenleving met de Mantelzorg- en Vrijwilligerscarrousel Klavervier waarbij mantelzorgen in een wijk leuker en gemakkelijker wordt. De bedoeling is dat mantelzorgers met elkaar ruilen, af en toe ook mantelzorg aan een ander geven. Hierbij gaat het om het doen van leuke dingen: wandelen, koffie drinken, theaterbezoek of voorlezen bijvoorbeeld. Via een webapplicatie bouwen de deelnemende mantelzorgers een bonus op, die ze kunnen inzetten als ze zelf willen ontspannen.

Probleemjongeren
Milton Rijn uit Ulft won met zijn Jongerenteam Oude IJsselstreek in categorie jongeren. Rijn haalt sinds 9 januari 2014 probleemjongeren van de straat in dorpen in zijn gemeente en laat ze sporten in zijn sportschool Mills Gym in Ulft. Rijn: "Het zijn hangjongeren, jongens en meisjes die problemen thuis hebben, vaak drugs en alcohol gebruiken. Dat proces doorbreken we door het gesprek aan te gaan, vertrouwen te winnen, ze door te verwijzen naar deskundige hulp als dat nodig is. Daarnaast doen we activiteiten met de jongeren waardoor ze weer eigenwaarde krijgen en uit hun dal klimmen."

De VriendenTuinen
In de categorie arbeid kreeg VriendenTuinen Achterhoek de prijs. De organisatie bestaat uit dertien zorgboerderijen waar mensen met een beperking groenten en fuit verbouwen. De oogst gaat naar voedselbanken. VriendenTuinen Achterhoek houdt zich dus bezig met dagbesteding en met voedselproductie. In het juryrapport staat: "U bundelt niet alleen de krachten met de deelnemende zorgboerderijen, maar maakt daarbij ook de verbinding met de voedselbanken en hun maatschappelijke functie. De wijze waarop u hiermee innovatief opereert in het sociaal domein in de Achterhoek en daarmee ook nog eens de gezondheid van burgers in de Achterhoek wil bevorderen, was voor de jury de reden om u als winnaar uit te roepen!"

Voor de winnaars was er een beeldje en een oorkonde. De nominaties worden gebundeld in een boekje, zodat de ideeën elders overgenomen kunnen worden. Volgend jaar wordt de Achterhoek-Kan-Het-Prijs weer uitgereikt.